Hem > BUN, Skola > BUN 16 maj: Väne Ryr (4)

BUN 16 maj: Väne Ryr (4)

Min fjärde och sista rapport från måndagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden kommer här. Den handlar om en fråga, Väne Ryr.

Rektorn, och verksamhetschefen, tog nyligen följande beslut:

”Elevers fördelning på skolor
Av organisatoriska skäl beslutas om förläggning av undervisning åk 1-6, för Väne Ryrs skolas elever, flyttas till Onsjöskolan. under läsåret 2011/2012. Områdesindelningen justeras under motsvarande period så, att dessa elever åk 1-6 övergår till Onsjöskolans upptagningsområde.”

Även fritids och förskoleklassen flyttas till Onsjöskolan.

Beslutet har lett till en smärre storm bland föräldrarna i Väne Ryr.

Vet alla var Väne Ryr ligger förresten? Jag bifogar en karta.

ryr

Det är 14 km mellan skolan i Väne Ryr och Onsjöskolan. Kartan ovan visar vägen. Notera att det är knappt 11 km till Skogshöjden i Trollhättan från Väne Ryr och faktiskt bara 15 km till Rimnersvallen i Uddevalla.

Det är klart att föräldrarna reagerar. Det är klart att det är tråkigt för samhället att bli av med sin skola. Det är klart att det är tråkigt att skolor läggs ner överhuvudtaget.

Som jag ser det får man dela upp frågan om Väne Ryrs skola i tre delar: 1) är det ett riktigt beslut?, 2) vem tog beslutet? och 3) fattades beslutet på rätt sätt?

Just nu går det 11 elever i F-3 på skolan i Väne Ryr. Tidigare har det gått flera elever i åk 4-6. Skolan drabbades förra året av diverse ”problem”. Det var problem bland eleverna. Skolan kunde inte lösa problemen. Några föräldrar hävdar att skolan inte gjorde allt för att lösa dem, skolan hävdar att den visst gjorde det, men att det inte gick att lösa. Problemen ledde till att ett antal föräldrar tog sina barn från skolan och flyttade dem till andra skolor.

Helt plötsligt minskade då antalet elever i åk 4-6. Redan i detta läge tog rektorn, en annan rektor än den som tog beslutet nu, beslutet att flytta de elever i 4-6 som var kvar till Onsjöskolan. Det gjordes försök innan flytten att undervisa mellanstadieeleverna i en grupp, alltså en 4-6-klass, men det blev inte så lyckat. Även här har skolledning och föräldrar olika synpunkter på orsakerna till detta.

Det har alltså varit en del konflikter på Väne Ryrs skola. Vad som har hänt och vems felet har varit råder det delade meningar om. Som ”utomstående” lekmannapolitiker kan jag bara konstatera att jag antagligen aldrig kommer att få reda på vilken version som är den riktiga. Å andra sidan, är inte dessa ”gamla” konflikter  överspelade nu? Resultatet är att det just nu bara finns 11 elever på skolan. Nästa läsår blir det 12. Det är det som gäller.

Det är dyrt att bedriva undervisningen för 11 eller 12 elever. Det går faktiskt åt, inte bara en lärartjänst, utan lite till. Den ensamme läraren måste ju t ex ha rast någon gång på dagen. Det finns ingenstans i landet där lärartätheten är så hög.

Rektorn på Onsjö får betala de ”extra kostnaderna” för Väne Ryr med större klasser alternativt färre lärare på Onsjöskolan. Därför flyttar hon över eleverna och lärarna till Onsjöskolan. Då får eleverna på Onsjöskolan lika mycket lärarresurs som eleverna på Väne Ryr. Eleverna från Väne Ryr får naturligtvis mindre lärarresurs, men å andra sidan blir det rättvist om man jämför med de andra eleverna.

Rektorn har rätt att fatta ett sånt här beslut. Rektorn organiserar skolans verksamhet. Men det är  en gråzon. Det är nämligen huvudmannen, dvs  Barn- och Ungdomsnämnden, som ansvarar för lokaler och skolor. Rektor kan flytta verksamheten, men det är nämnden som lägger ner skolor.

Det kommer alltså inte att bedrivas någon undervisning i Väne Ryrs skola nästa läsår, men skolan är inte nedlagd. Fast det är den ju i praktiken…

Inom parantes. Precis så här är fallet också med Sundals Ryrs skola utanför Brålanda. Den skolan är inte nedlagd, men sedan 2 år tillbaka bedrivs det ingen undervisning där. Även i Sundals Ryr har rektor tagit beslutet. Inte nämnden.

Nu förstår alla, att de här förhållandena visar på en feg och handlingsoförmögen nämnd, en nämnd som inte vågar fatta några beslut om nedläggningar. Nämnden segar, fegar och drar på det. Men samtidigt behöver något göras – rektorerna får handla.

BUN:s ordförande Lena Eckerbom (M) säger i gårdagens TTELA:

”Jag hade bara önskat att vi politiker hade haft tillräcklig beslutskraft att ta det tidigare. … Det hade varit bättre och schystare mot förvaltningen om vi politiker hade tagit beslut om att stänga skolan samtidigt.”

Det är klart att beslutet om att inte bedriva verksamhet/nedläggning bör tas av politikerna. Men det har inte politikerna gjort. Ärendet har inte ens varit uppe i nämnden för beslut.

Vi i nämnden trodde att vi skulle fatta ett beslut i frågan. Många av oss hade t ex varit på ett föräldramöte i Väne Ryr tidigare under våren och träffat föräldrarna. Ordförande Lena sa då att nämnden skulle fatta ett beslut i frågan. Varför åkte vi politiker annars till Väne Ryr?

I måndags var frågan inte  ett beslutsärende. Det var bara ett informationsärende. Så hade ordförande Lena bestämt, och då kunde nämnden inte  fatta något beslut. Nämnden informerades om att rektorn redan hade fattat ett beslut. Åt oss. Nämnden stod inför fullbordat faktum.

Vad finns det att säga om hur beslutet gick till? Här skiljer sig föräldrarnas version från tjänstemännens. Igen. Vi fick igår höra tjänstemännens version. Flera (de flesta? alla?) av nämndens ledamöter hade läst föräldrarnas innan mötet.

Vi vet att möten mellan rektor/verksamhetschef och föräldrar har hållits, att hårda ord har fällts, att utredningar har efterlysts, att utredningar inte har gjorts osv.

Har det gått rätt till? Det är svårt att säga om rektor och förvaltningen har hanterat frågan rätt gentemot föräldrarna. Information och dialog kan alltid bli bättre, oavsett hur bra den har varit. Har formella fel begåtts? Jag kan inte se det.

Men det är klart. Frågor om nedläggningar av skolor drabbar människor på ett mycket personligt plan. I Väne Ryr finns det många som arbetar i Uddevalla. Dessa föräldrar ska nu köra sina barn till fritids i Onsjö, åka till Uddevalla – för att därefter göra samma resa på eftermiddagen. Det kan bli upp till 6 mil extra resande varje dag. Självklart är detta inte bra. En utredning skulle kanske ha gjorts för att se om det finns andra lösningar än att ”lägga ner” skolan i Väne Ryr.

Ledamöterna från Centerpartiet gick nästan i taket under diskussionen. De var mäkta upprörda. (Jag är inte ironiserande, jag uppskattar ett verkligt engagemang.) De ansåg att beslutet för det första borde ha fattats av politikerna, för det andra menade de att rektorn/verksamhetschefen fattade beslutet ”över huvudet” på föräldrarna. Centerpartiet vill ha kvar Väne Ryrs skola. Och för övrigt alla småskolor. Det är en viktig fråga för Centern.

Vad tycker en vänsterpartist? Det vet jag inte riktigt. Jag kan bara prata för mig själv. (Magnus och Kenny får väl blogga om sina åsikter.) Det är klart att det borde finnas en skola i Väne Ryr! MEN! Det går inte inte att bortse från att det bara går 11 elever på skolan.

Det går inte att ha en skola för bara 11 elever. Hur man än vrider och vänder på det, 11 elever är för lite.

Men beslutet om nedläggning borde naturligtvis ha fattats av politikerna i Barn- och Ungdomsnämnden…

Kategorier:BUN, Skola
  1. Peter H
    23 juli, 2012 kl. 09:13

    Som förälder till ett av barnen som blev drabbad är jag övertygad att det fanns en dold agenda som följdes av dåvarande rektor. Först tar man bort lärarresurser, sedan säger man att man inte kunde uppfylla den pedagogiska nivån, därefter måste man flytta kl 4-6 och ytterligare efter ett litet tag säger man att elevantalet plötsligt är för liten för att bedriva en verksamhet i Väne ryr skolan. BUN måste verkligen ha blivit tagna på sängen!! Låt vänersborgsbostäder bygga några radhus i väne ryr, se till att barnfamiljer flyttar dit och öppna skolan igen. Vi måste ha en levande landsbygd. Sedan finns det ett ytterligare problem med väne ryr och det är bussförbindelserna som är en katastrof men det är en annan historia.

    Gilla

  2. 19 maj, 2011 kl. 22:43

    Ja denna punkt är för mig en gåta! HUR kan man från rektors sida plocka sönder en skola så totalt utan att ha en dold agenda från förvaltningen. Förra året hade man 49 elever och var egentligen inte alls ”nedläggningshotade”. Att det uppstår problem på en skola är väldigt trist men tyvärr inte alls ovanligt, det har nog skett på samtliga skolor någongång. Problemet var att man inte löste problemet utan lät det växa och sedan tvångsflyttade åk 4-6 av pedagogiska skäl. Även då kom beslutet som en blixt från klar himmel för boende i Väne-Ryr och för barnens bästa så försökte man givetvis se det positiva i situationen (vad annat kunde man göra på så kort varsel?) Sedan sitter politiker i BUN och säger att det kan man inte ta hänsyn till!! Nu är det ju bara 11 elever! Otroligt vilken insikt man har! Det är för mig en väsentlig skillnad om skolan av frivillig kraft minskat från 49 till 11 eller om det beror på att tjänstemän har flyttat elever och startat en tvågsflytt av elever både inom och utanför Vänersborg. Ja jag var mycket upprörd och är det faktiskt fortfarande, hur kan man med någon värdighet i kroppen behandla barn och vuxna på det här sättet? Varför har man inte frågat hur de skulle vilja lösa frågan och varför har man inte gjort en riktigt konsekvensanalys eller frågat samtliga elever och föräldrar till dem som flyttades första gången? Varför inte fråga de elever som lämnat Vänersborgs kommun varför de gjorde det? Nej jag är förfärad över demokratin i Vänersborg, folket har ej valt de anställda utan oss politiker. Låt politikerna fatta de stora besluten och gör det med god framförhållning så att alla hinner informera sig om vad väljarna tycker och rösta därefter. Länge leve småskolorna- de fyller ett viktigt behov hos våra unga som bor på landsbygden!

    Gilla

  3. 19 maj, 2011 kl. 17:11

    Håller med om att tidsplanen för detta är bedrövlig. Barnen borde ha fått god tid på sig för att tänka in detta, göra besök på det nya stället osv. Rektor har säkert väntat på att politiker skulle våga fatta beslut, men som vanligt blev det inget av det. Snabba beslut fungerar bara i samband med arenor och ny Torpaskola och då går det för fort = ogenomtänkt. Hoppas nu bara att all ilska och besvikelse över beslutet i föräldragruppen inte spiller över på barnen… Nu gäller det att fokusera på sådant som barnen trots allt kan uppleva som positivt i detta även om det känns svårt – säger vi vuxna att det är dåligt så blir detta barnens uppfattning och fokuserar vi på sådant som kan vara bra så blir det barnens uppfattning…det måste finnas saker även i detta elände som det går att skapa positiva förväntningar kring och positiva förväntningar tror jag är viktiga för barnen inför detta.

    Gilla

    • H.Larsson
      30 maj, 2011 kl. 21:28

      Har en känsla av att Kalle Anka har ett finger med i spelet.

      Gilla

  4. Förälder
    18 maj, 2011 kl. 23:16

    För oss är flytt samma som nedläggning. Möjligheten att starta upp verksamheten igen är obefintlig, tyvärr. Vi föräldrar har tydligt talat om att vi är medvetna om att det inte går att ekonomisktdriva en skola på 11 elever.Vad kan vi göra? Inga svar. Bun och förvaltningen har vetat att det varit 11 barn sedan ett år tillbaka, varför tar man då ett beslut den 3 maj????? Fegt! Finns det en baktanke? Har mött rektor vid många tillfällen och vi har tagit upp frågan gång på gång. 26 april nekar rektor till någon förändringar. Tro attan att vi är förbannade och forfarande i chock vad förvaltningen, politiker håller på med. Var är förberedelse tiden, det är 6,7 och 8 åringar vi pratar om.

    Gilla

  5. 18 maj, 2011 kl. 22:16

    H.Larsson skriver att det inte handlar om 11 barn. Jag förstår att han/hon tänker på framtiden, MEN just nu handlar det om 11 barn. Skolan har inte lagts ner, utan rektor har valt att inte organisera någon verksamhet där kommande läsår – alltså när elevantalet är 11 barn! Blir det fler barn så går det ju att starta verksamhet igen. Jag anser inte att en socialt och kunskapsmässig utvecklande verksamhet kan bedrivas på en så liten organisatorisk enhet. Rektorn har gjort rätt även om det får ses som en tråkig konsekvens.

    Gilla

    • Martin Goës
      18 maj, 2011 kl. 22:50

      Jag gick i första klass i en liten skola på Tjörn (lå 1966 – 67) och vi var sex ungar i första klass och nio i andra klass, inalles femton elever, i samma skolsal. Vi hade en lärarinna – och det fungerade utmärkt!
      Märkligt att man börjar bli så gammal så man fått det tidsperspektivet, och inser att det inte var så förfärligt tillkrånglat för sisådär en fyrtio år sen…

      Gilla

  6. H.Larsson
    18 maj, 2011 kl. 21:08

    Nu har jag läst på din blogg och jag blir bara ännu mer förvånad över det som har hänt. Det handlar inte bara om 11 barn, det handlar om de barn som växer upp och det handlar om ett mindre samhälle, som i likhet med många andra tyvärr, förvandlas till ingenting. Skolan finns kvar, skall den säljas, skall den rivas? Lärarna finns kvar,skall de sägas upp??? Finns det barnfamiljer som vill flytta hit nu? Här finns 8 kommunala tomter som har dragit kostnader för VoV. Vem skall bo där?
    Kan vi överlåta oss till Uddevalla eller Trollhättan?? Vem vill bo i Vänersborg och varför. Det är ju redan så att man helst undviker att tala om var man bor eftersom staden är riksbekant för sina tillkortakommanden.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.