Hem > BUN 2012, Medborgardialog, Skola > Inför BUN 14/5 (2): Strukturell översyn – beslutsförslaget…

Inför BUN 14/5 (2): Strukturell översyn – beslutsförslaget…

När jag hade bläddrat igenom alla sidor om Ursand och Bert Karlsson i kallelsen till Barn- och Ungdomsnämndens nästa sammanträde, och dessutom känt mig tvingad att skriva en blogg i ämnet (se här!), så kom jag till den nästa sista sidan…

detektivPå sidan 45 i utskicket inför sammanträdet, så hittade jag sammanträdets huvudfråga: ärende 5, Strukturell översyn. Det är det här ärendet, och inte Bert, som är orsaken till att sammanträdet börjar redan kl 08.30, och inte kl 13.15 som det brukar.

Alla handlingar är inte utskickade inför beslutet. Rättare, inga handlingar är utskickade. De kommer först den 8 maj. Endast beslutsförslaget finns med. Det lyder så här, i sin helhet:

”Förslag till beslut
Barn- och ungdomsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att:
1. Avveckla Sundals- Ryr och Väne-Ryrs skola som grundskolor
2. Alt 1: Bygga ut Norra skolan och Öxnered skola för att därefter stänga Blåsuts skola.
Alt 2: Behålla Norra skolan, Öxnereds skola samt Blåsuts skola med nuvarande
dimensionering.
3. Dalboskolan: Alt 1: Dalboskolan finns kvar.
Alt 2: Dalboskolan kvar till år 2015.
4. Alt 1: Behåll skolorna: Skerrud skola, Brålanda skola, Frändeskolan, Rösebo skola,
Granås skola, Rånnums skola, Tärnan F-6, Mariedal, Onsjöskolan samt
Mulltorps skola.
Alt 2: Avveckla Skerrud skola, Rösebo skola och Mulltorps skolas grundskolor, behåll
skolorna Brålanda skola, Frändeskolan, Tärnart F-6, Mariedal, Onsjöskolan,
Granås skola och Rånnums skola.
5. Utöka budgetramen för Barn- och ungdomsnämnden inför budget 2013 med 25-30
miljoner samt eventuellt anslå medel i samband med beslut om lokalinvesteringar.”

Oj! Kan man nog lugnt säga…

forslagJag har, mig veterligt, aldrig tidigare sett ett liknande beslutsförslag. Det är ju faktiskt inget beslutsförslag, det är inte ens två beslutsförslag! Det är en hel massa förslag! Alternativen kan ju kombineras på åtminstone 8 olika sätt. Sedan kan man ju faktiskt säga både ja och nej till den första respektive sista punkten. Det blir 32 kombinationer… 32 förslag… Sedan kan man komma med egna förslag…

Oj! Kan man nog lugnt säga… Igen.

Alla förslag som läggs fram inför möten brukar ha de styrandes signatur. De brukar vara de förslag som alla andra partier har att förhålla sig till – ja eller nej. Nu finns inget sådant förslag. Det kan bara betyda att den borgerliga mini-alliansen ännu inte har bestämt sig…

Eller…

En bättre teori.

loserDen borgerliga mini-alliansen (moderater, folkpartister och kristdemokrater) har insett att de inte får igenom sin vilja att lägga ner skolor. De vet att, nu när Joakim Sjöling (S) blev överkörd av Marie Dahlin respektive medlemsmötet (se här), alla de andra partierna vill bevara småskolorna. Jag tror att mini-alliansens partier, och framför allt ordförande Lena Eckerbom Wendel (M), inte vill framstå som de förlorare de i verkligheten är. Lena Eckerbom Wendel vill att det ska se ut som om hon har fått det sista ordet – på den vinnande sidan.

Vem som nu skulle tro på det?

Beslutsförslaget överraskar på ytterligare en punkt, den sista…

”Utöka budgetramen för Barn- och ungdomsnämnden inför budget 2013 med 25-30
miljoner samt eventuellt anslå medel i samband med beslut om lokalinvesteringar.”

Har mini-alliansen övertagit Vänsterpartiets förslag rätt upp och ner? Ja, det ser inte bättre ut. Vänsterpartiet har ju i alla år begärt mer pengar till kommunens barn och ungdomar. Senast gjorde Vänsterpartiet det på det förra sammanträdet, i april. För bara en månad sedan. När budgeten för 2013 diskuterades och beslutades. (Se här!) Vi i Vänsterpartiet krävde ytterligare 25 miljoner kr till barnen och ungdomarna. (Vänsterpartiet vill finansiera det med en skattehöjning på 40 öre.)

Då, liksom alla andra år, blev Vänsterpartiet nedröstat. Av både mini-alliansare och sossar. De har alltid tyckt att Vänsterpartiets förslag har varit orimliga och orealistiska. Att pengarna bättre kan användas på typ bandyhallar och fastighetsbolag….

Hur kan helt plötsligt Vänsterpartiets ”orimliga och orealistiska” förslag bli – rimliga och realistiska?

loserÄr det så att mini-alliansen och ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) inte vill framstå som de förlorare de i verkligheten är? Att de vill att det ska se ut som om de har fått det sista ordet – på den vinnande sidan?

Vem som nu skulle tro på det?

Men… Vad har den här punkten med den strukturella översynen att göra? Är inte en begäran om mer pengar något som hör till budget 2013? Som avhandlades förra månaden?

Märklig tågordning i Barn- och Ungdomsnämnden just nu…

Men missförstå mig inte. Om de andra partierna ändrar sig och röstar för att barnen och ungdomarna ska få ytterligare 25-30 miljoner kr, så skulle Vänsterpartiet inte ha det minsta emot det…

Inte det minsta!

  1. ulrica
    5 maj, 2012 kl. 12:40

    Reagerade på att väneryr skola inte finns med, men skolan betalar ju hyra och fyller halva Onsjö med elever!

    Gilla

  2. Tomas Lund
    4 maj, 2012 kl. 19:05

    Tack för alla dina klargörande. Det finns mycket att säga om den framgångsriks kommunen vid Vänerns sydspets. En kommun känd för nytänkande effektivitet och god service, en kommun där medborgarna känner sig trygga, delaktiga och har inflytande. Har också hört att man gör reklam för skolan i Väne Ryr när man ska sälja tomter där. Vem vet allt kanske mynnar ut i att vi har fler öppna skolor i kommunen än när medborgardialogen började.
    FORTSÄTT STEFAN !!!!!

    Lärarkollega

    Gilla

  3. 4 maj, 2012 kl. 05:56

    Med alla förslagen känns det lite som ett upplägg för en komplicerad omröstning… Kanske ställs extra pengar mot nedläggningarna? Det intressanta är ju vad som har ändrats i grundförutsättningarna sedan budgetbeslutet och ännu tidigare: sedan dialogen…

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.