Hem > Allmänt Vänersborg, M > En spännande politisk höst

En spännande politisk höst

Att inte föra en politik är också att föra en politik.

Det nya styret efter valet 2010 med moderaterna i spetsen började, som bekant, med att lägga all sin kraft på att lägga beslag på de flesta välbetalda politiska poster i kommunen. I samarbete med socialdemokraterna, som fick sin beskärda del, lyckades det nya styret med det. Vänsterpartiet, som med sina 8 mandat blev kommunens 3:e största parti, hölls utanför både poster, insyn och inflytande. (Se ”Det är som förut”.)

grytorDen största delen av handlingskraften försvann också i och med att de avlönade politiska posterna besattes. Det moderatledda styret har inte ens – efter snart 2 år – berättat för vänersborgarna vad de vill med Vänersborg under mandatperioden. Eller också är det kanske så, att målet helt enkelt var att få sitta vid maktens grytor…

Att inte föra någon politik har inneburit att politiken i Vänersborg på många sätt bara har ”rullat på”. Undantaget var väl skolfrågan i våras. I denna fråga formulerade mini-alliansen en tydlig politisk linje. Mini-alliansen ville lägga ner ett stort antal skolor. Det var dock något som den samlade oppositionen, efter en enorm föräldraopinion, satte stopp för.

Så kan det gå.

fjarilI höst ska ett flertal politiska frågor upp på agendan. Kanske får vi se en ny mini-allians? Kanske kryper det ut en ny politisk fjäril ur det gamla ”larvskalet”? Någon politik måste väl ändå formuleras? Det börjar ju närma sig ett nytt val, och något måste väl mini-alliansens partier göra för att behålla sina väljare.

Det kanske är dags redan imorgon? Imorgon onsdag samlas nämligen kommunens politiker till en så kallad visionskväll. Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell har bjudit in till denna. Det ligger nära till hands att tro att Lidell vill ha hjälp från Vänsterpartiet och de andra partierna med att formulera och föra en bra politik…

Det är kanske inte helt omöjligt att det är så. Det var ju nästan ett år sedan Lidell gav kommundirektör Ove Thörnkvist uppdraget att:

”Vision Vänersborg ses över och revideras.”

I december nästa år ska kommunfullmäktige anta en ny vision för kommunen. Den nuvarande ska, med all rätta, ersättas. Det är planerat att vänersborgarna ska kunna ge sina bidrag till denna nya vision. En form av medborgardialog alltså. Imorgon startar således detta arbete och under hösten ska det gå vidare. (Och nästa år.)

Vi får se hur stort engagemanget blir – och hur mycket betongpartierna kommer att lyssna på sina medborgare… (Det är ju inget som kommunen är känd för…)

skolaUnder hösten ska Barn- och Ungdomsnämnden verkställa fullmäktiges skolbeslut. Under sommaren har det, vad jag vet, inte hänt någonting. BUN har inte haft något sammanträde. Ordförande Eckerbom Wendel ville inte ha det helt enkelt. Förvaltningen har därför inte heller fått något formellt uppdrag att verkställa fullmäktiges beslut. Kanske har någon tjänsteman ändå börjat med arbetet, vad vet jag. Det var ju faktiskt känt någon månad innan fullmäktige formellt fattade beslutet i juni, hur beslutet skulle se ut. Det är främst frågan om förskolan och skolan i Väne Ryr som är akut.

En annan skollokalsfråga, som politikerna måste ta tag i, i höst är Huvudnässkolan och dess aula. Förberedelserna för att riva A-huset har redan satt igång. Men hur det ska bli med aulan vet vi inte. Enligt uppgift står den just nu och förfaller. Kanske som ett symboliskt monument över mini-alliansens brist på politisk handlingskraft?

Frågan om Ursand lär väl också fortsätta att diskuteras i höst. Här vet vi att vänersborgarna har lite olika åsikter om Bert Karlsson och hans projekt. Det har vi sett på TTELA:s insändarsidor. Vad mini-alliansen vill, det har inte riktigt framgått helt tydligt i massmedia. Men vad jag förstår vill Lidell och hans kollegor i Folkpartiet och Kristdemokraterna tillmötesgå Bert på alla punkter. Spelet i Byggnadsnämnden och till viss del i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden har visat detta. Ordförandena i dessa nämnder har fattat beslut som kanske inte helt stämmer med Kommunallagens krav på hur den demokratiska processen ska gå till…

ursand_pan

Det som kanske inte alla inser är att det inte är campingen på Ursand som Bert ”vill åt”. Det finns nämligen inga pengar i en camping. Bert vill bygga bostadsrätter på Ursand. 100 stycken. Det är affärsidén! Det är här pengarna finns. I varje fall för Bert. Antagligen inte för kommunen. Antagligen tvärtom… Jag tror att Bert tänker sig att sälja dessa bostadsrätter till typ tyska turister, inte året-runt-boende (blivande) vänersborgare.

Det blev emellertid ett bakslag för Berts, och mini-alliansens, planer i kommunstyrelsen strax innan semestrarna. Då beslutades att det inte skulle utredas om några bostäder på Ursand. Här röstade Miljöpartiet med mini-alliansen (om att utreda bostäder), men eftersom Isetorp (MP) var frånvarande och hennes ersättare Morgan Larsson från Välfärdspartiet(!) röstade med oppositionen, så vann oppositionen med 8-7.

Bert Karlsson kommenterade detta på en rundvandring på Ursand i slutet av sommaren. Enligt uppgift så sa Bert ungefär så här:

”Alla är positiva utom 2 personer. Den ene heter Lutz och den andre heter nåt på Bucc…  … Kommunstyrelsens beslut var ett felbeslut. För att en person råkade vara borta.”

Lutz råkar vara vänsterpartist och har bloggat om Ursand (se bland annat här: ”Telefonen ringde”), liksom Bucc… Bucc… har också bloggat om Ursand (se ”Att stoppa huvudet i Ursanden”).

En annan av höstens frågor, där kommunen dessutom kan förlora, eller tänker satsa, några miljoner, närmare bestämt 15 milj, är Resecentrum. Det här projektet är, som jag ser det, ett statligt projekt (eller borde vara) och jag inser inte riktigt varför kommunen ska grava3behöva satsa så mycket pengar. (Min partivän Rininsland har bloggat om detta, se här.) Hur som helst, det nya Resecentrum ska invigas i december. Och än har ingen spade satts ner i marken vid Resecentrum…

Det är väl inte ett alltför vågat tips, att ombyggnaden inte blir klar till invigningen… (Precis som det var med arenan…)

Även Sanden kommer väl upp i höst. Den här frågan har jag dock redan bloggat om. (Se ”Sticka huvudet i Sanden”.)

skyltStriden om byggnation vid skogsområdet vid Kindblomsvägen ”uppe i Blåsut” lär sluta med att mini-alliansen tillsammans med socialdemokraterna helt enkelt kör över de boende. Respekten för kommunens invånare är väl inte något som Vänersborg direkt kan skylta med…

Som sagt.

Kommer arenan upp som politisk fråga i höst? Hehe. Självklart. Läckaget, kommunens sponsring av bandy-VM, tvisterna med Länsförsäkringar och WSP etc etc lär bli föremål för många intensiva diskussioner…

Det blir en spännande politisk höst. Det ska bli spännande att se om mini-alliansen lyckas formulera någon politik för Vänersborg. Ett litet tips till Gunnar Lidell och mini-alliansen. Tänk på vad det moderata kommunalrådet Mikael Berglund i Ale sa i GP för ungefär ett år sedan apropå att kommunen inte gav pengar till bandyhallen i Surte:

”Vi har inte pengar så att det räcker till skola och omsorg. Att då gå på nöjeskontot och satsa på is blir ju helt bisarrt. Det är inte seriöst. … om jag måste prioritera mellan ett antal lärare och att spola is, så är ändå svaret enkelt.”

Så klokt.

Kategorier:Allmänt Vänersborg, M
  1. 29 augusti, 2012 kl. 10:49

    Tack Stefan för en utmärkt artikel (som vanligt).

    Och: borde inte kommunpolitik vara partioberoende och mer kompetensberoende? Fast jag har ingen aning om hur det ska gå till…

    Gilla

  2. Roy Andersson
    29 augusti, 2012 kl. 07:41

    Bra att visionen och grundprinciperna tas upp, för många verkar inte ha ”tänkt färdigt”. Vbg kommun har flera helt onödiga obalanser, orättvisor, som lett till stort missnöje. En del av dom kom fram mycket tydligt i skolfrågan.
    Den geografiska obalansen: Alla har varit överens om att skolan i Sundals Ryr skall läggas ner. Okay då blir frågan ännu mer aktuell: de som bor i området har samma kommunalskatt som övriga. Vad får de för sina skattebetalningar?
    Den idrottsliga obalansen a/ Att en unge idrottar en timme är lika bra var i kommunen det än sker och vilken unge det än gäller. Men kommunen subventionerar oerhört mycket mer i centralorten än i övriga kommunen. Det finns inga sakliga skäl till detta. Skillnaden finns till och med inom samma idrott.T. ex. fotboll. En förening arrenderar marken av ägaren till marknadspris, andra kan spela på vinteruppvärmt konstgräs utan att de betalar marknadspris till kommunen.
    Den idrottsliga obalansen b/ Enligt Riksidrottsförbundet och allt förnuft så är alla idrotter lika bra. Det finns därför ingen anledning för kommunen att betala mer för en aktivitetstimme än en annan. Om någon väljer en dyr idrott som häst, golf, segling,simmning bandy så är det upp till vederbörande att ta överkostnaden jämfört med orientering,bordtennis, styrkelyft etc. Ibland låter kommunen de aktiva göra det, men ibland går kommunen in med kraftiga subventioner. Detta sker helt utan logik eller klara principbeslut. Det är rena lotteriet från en kommun till en annan. Resultatet blir att för den totala summan kunde vi fått mycket mer idrott av billigare grenar än när vi lägger för mycket på ett fåtal dyra. Kommunen borde rimligtvis vilja ha så mycket idrott som möjligt per satsad million i stället.

    Hur rätta till felsatsningen i bandy? En jämförelse med ishockeyn i Göteborg visar hur galet det är. Frölunda Indians spelar i Scandinavium med herrlaget. Men det tränar på billiga rinkar och all ungdomsverksamhet sker i ”billiga plåtlador”. Att låta ungdomslag träna i en arena för 300 millioner är totalt ”hål i huvet”. Ut med bandyn igen till Isstadion (gärna kompletterad med ytterligare en billig plan) och gör om Arenan till helt annan verksamhet, som tål en hyra som hjälpligt täcker kostnaderna. T. ex. en stor säljexpo för några av de större företagen i regionen.

    Den snabbast växande näringen -besöksnäringen- tar vi en annan gång, men visionen för kommunen behöver friskas upp, det är klart.

    Gilla

  3. Pontus
    28 augusti, 2012 kl. 23:16

    Brukar inte Eckerbom Wendel (m) säga i KF att det är ”olika konton”. De har ingen samband. Man kan inte flytta pengar mellan…

    I Ale har de bara ett konto tydligen – medborgarna/skattebetalarnas konto.

    Undrar hur ekonomin funkar där hemma, med ”olika konton”.
    – oj brödet är slut. Inga pengar på brödkontot. Men gott om pengar på elvispkontot… :)

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.