Hem > Arena Vänersborg, IFK > "Ständigt denna arena!"

"Ständigt denna arena!"

arenan_sventonIFK Vänersborg hyr kontors- och kanslilokaler i Arena Vänersborg. Av Vänersborgs kommun. IFK hyr även restaurangen och cafét i arenan. Av Vänersborgs kommun. IFK tjänar pengar på att i sin tur hyra ut restaurangen.

Den 26 oktober diskuterade Barn- och Ungdomsnämndens presidium tydligen detta. Närvarande var ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) och 1:e vice ordförande Joakim Sjöling (S) (och nio tjänstemän). I protokollet står det:

”Information om handläggning av ärendet avseende upphandling av café- och restaurangverksamhet.”

Mer står det inte. Jag har ingen aning vad det handlade om, och lär inte få veta det heller. Såvida jag inte frågar. Och det kan jag ju förvisso göra.

IFK Vänersborg hyr också 11 loger för sammanlagt 450.000 kr per år i Arena Vänersborg. Av kommunen. Det är ungefär 41.000 kr per loge. IFK hyr i sin tur ut dem för 120.000 kr. Per loge. Det blir en nätt liten vinst på 79.000 kr, per loge, sammanlagt 869.000 kr. Det är pengar som rinner rakt ner i IFK:s fickor. Från kommunen.failure

Om IFK lyckas hyra ut logerna förstås…

Det har dock inte IFK lyckats med.

Därför slipper IFK att betala hyra till kommunen.

Det är ett bra arrangemang för IFK. Lyckas IFK hyra ut logerna, så får de vinsten. Misslyckas de, så står kommunen för förlusten. IFK slipper ju att betala hyran, fastän logerna kostar kommunen pengar. Tomma lokaler är aldrig någon hit för en fastighetsägare. Särskilt inte för ägaren till arenan. Den kostar ju som bekant kommunen upp mot 30 miljoner kr per år.

IFK Vänersborg har inte lyckats hyra ut 7,5 loger. 0,5 loge avser, som det står i ett alldeles nytt avtal mellan kommunen och IFK Vänersborg (diariefört idag):

”en loge, som byggnadstekniskt inte går att använda p.g.a. en stolpe/balk som är placerad i logen.”

”Stolpe/balk”? ”Placerad i logen”? Vem har kommit på detta genidrag? Det tycks dock som om IFK betalar en halv hyra för denna loge, ungefär 20.000 kr, fast logen ”inte går att använda”. Kan det vara så? Det låter inte som Stig Bertilsson – att betala för något som inte går att använda.

IFK lyckas alltså inte hyra ut sju loger. Kommunen har dock lyckats hyra ut en till Blåsut Bandy. Det finns alltså sex outhyrda loger i arenan den här säsongen. Och detta fastän det är bandy-VM snart…

Intresset tycks inte vara sådär överdrivet stort. Varken för bandy eller VM.

gokunge_arenaDet här är inte speciellt kul. Arenan slukar sina pengar, år efter år. I 30 år till. Medan intäkterna i stort sett lyser med sin frånvaro. På BUN-sammanträdet den 17 september informerades nämnden om att de totala intäkterna för arenan inte uppgått till mer än 1,6 miljoner kr under året. 1,6 miljoner kr! Och då var 1 milj av dessa pengar ”bidrag” (betalning för reklam) från Länsförsäkringar. Sedan vet jag inte riktigt om de 0,6 miljonerna var verkliga pengar. Det måste ju vara IFK Vänersborg som betalar en stor del av dessa. Och IFK Vänersborg betalar ju inte längre något till kommunen. Tvärtom. IFK är skyldig kommunen drygt 400.000 kr…

Fast det löste ju Gunnar Lidell (M) på ett kreativt sätt. IFK Vänersborg fick 300.000 kronor av kommunen till att betala hyran med… Så fick kommunen sin hyra. I varje fall det mesta.

Men om det nu står en massa tomma loger till ingen nytta – varför kan inte de politiska partierna i Vänersborg dra sitt strå till stacken? De skulle kunna hyra var sin loge. Det skulle nog inte vara helt omöjligt att övertala t ex Lutz Rininsland (han är kassör i V) och vänsterpartigänget att betala en tusenlapp eller två för en loge. Jag menar, varenda krona är ju rena vinsten för kommunen.

Eller varför inte ta bort isen och lägga konstgräs?

Kategorier:Arena Vänersborg, IFK
  1. Roy Andersson
    5 november, 2012 kl. 22:23

    Det var mer publik när bandyn spelades ute. Det blir mer publik igen när den flyttas ut efter VM och hyresbetalande verksamhet flyttar in i Arenan. En vinst för alla.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.