Hem > BUN 2013, förskolan > Årets första BUN-möte närmar sig (2): Mörtvägen

Årets första BUN-möte närmar sig (2): Mörtvägen

fsk2_thumb1Det är alltså BUN-möte på måndag.

Efter att nämnden har behandlat skolskjutsreglementet (se ”Årets första BUN-möte närmar sig (1)”), så ska en mycket känslig och svår fråga behandlas – en fråga som handlar om nedläggning… Nedläggning av Mörtvägens förskola på Nordkroken…

Nedläggningsbeslut är inget roliga. Det tycker ingen, varken politiker eller tjänstemän. Tvärtom, det är det värsta som finns…

En stor del av BUN:s verksamhet förra året handlade om nedläggningar. Nedläggningar av skolor. En majoritet, där dock den styrande mini-alliansen inte ingick, ville undvika det när det gällde skolor. Och så blev det. Ingen skola lades ner. (Med undantag av Sundals Ryr, där det ändå inte pågick någon verksamhet.)

Förskolorna, som också ingick i den så kallade strukturöversynen, kom liksom bort. Istället tog nämnden ett separat beslut om detta på sitt novembermöte. Det beslutet innehöll 7 punkter, varav den sista punkten lydde:

”Bygg till Lindvägens och Granås förskolor och avveckla 2 avdelningsförskolor i Vargön.”

Jag trodde att detta var ett slags inriktningsbeslut på sikt. Typ. Men se, det var det inte. Min partikollega Bäckström var dock mer klarsynt. Han skrev i sin blogg efter BUN-sammanträdet i november:

”En annan sak som kom igen var, ”Litet är dåligt stort är bra”. Denna gång handlade det om förskolan. Verksamhetschefen för förskolan ville ha ett inriktnings beslut från politiken, där hon vill förankra sina ideer om att ta bort små enheter och göra större. … Jag tror vi sköt oss i foten igår.”

Magnus Bäckström vill inte lägga ner några förskolor eller skolor.

inga_pengarBarn och Ungdom har dåligt med pengar. Kommunen har dåligt med pengar. Inget snack om den saken. Men jag har oerhört svårt att acceptera att det alltid tycks finnas pengar till vissa saker. Och visst tänker jag på arenan… Jag tänker också på bandy-VM, på sponsring till IFK Vänersborg, på Toppfrys, på missade momspengar på Solängen, på dyra lokaler i Vänerparken, på ombyggnad av Resecentrum osv.

Men till den vanlige vänersborgaren, till det lilla barnet, eller eleven, eller den gamle och sjuke – då ska det sparas eller ”hållas igen”.

Jag skulle vilja fråga vänersborgarna något sådant här:

Om vi säljer arenan, slutar att spendera pengar på att sätta Vänersborg ”på kartan”, slutar att satsa pengar på icke-lagstadgade verksamheter och istället satsade allt, och kanske mer till genom en mindre skattehöjning, på barn och ungdomar, gamla och sjuka, gator och fastigheter – skulle ni tycka att det var en bra idé?

Något säger mig att de flesta vänersborgare skulle tycka det.

Nu ligger följande förslag framför nämndledamöterna:

  • ”att from 2013-0831 stänga Mörtvägens förskola
  • att senast 2013-06-30 säga upp Mörtvägens förskolas lokaler.”

Förskolan på Mörtvägen ska läggas ner därför att, och jag citerar ur handlingarna:

”Under de senaste åren har tillgången på förskoleplatser i Vargön överstigit behoven.
En avdelning på Hallebergs förskola har till och från hållits stängd och Mörtvägens förskola har varit fylld till ca 2/3, vilket inneburit att förskolan har varit bemannad med färre personal än om förskolans platser varit besatta. En konsekvens av detta har bl.a varit att arbetssituationen för personalen varit ansträngd.”

stangtDet saknas en hel del i underlaget anser jag. Det borde finnas mer fakta, om BUN ska kunna ta ett nedläggningsbeslut. Jag saknar både siffror och ”mjuka” fakta. Hur mycket kostar det att driva Mörtvägens förskola? Vad kostar det att bygga till Lindvägens och Granås förskolor? Vad innebär en nedläggning för barnen? Vad innebär en nedläggning för personalens situation? Vad skulle förvaltningen spara vid en nedläggning?

Vid novembermötet beslutade faktiskt BUN att:

”genomförande av åtgärder sker i takt med de ekonomiska förutsättningarna.”

Det måste enligt min mening innebära att konkreta beslut i anslutning till inriktningsbeslutet, för det var ett inriktningsbeslut (det framgår också av beslutsprotokollet), bör beläggas med specifika ”plus/minus”-uppgifter. Inte kan väl nämndens ledamöter fatta beslut utan att veta konsekvens/nytta/kostnad av sitt ställningstagande?

Jag kan det inte.

Till sist undrar jag också:

  • vad händer med byggnaderna, lokalerna, som BUN lämnar ifrån sig?
  • innebär inte arbetet med VA i Nordkroken att det planeras för fler bostäder i området?
  • behövs en ny resursfördelningsmodell?
  • har BUN avsatt för lite pengar till förskolorna?
Kategorier:BUN 2013, förskolan
  1. Gunilla
    19 januari, 2013 kl. 14:54

    Din fråga: Om vi säljer arenan, slutar att spendera pengar på att sätta Vänersborg ”på kartan”, slutar att satsa pengar på icke-lagstadgade verksamheter och istället satsade allt, och kanske mer till genom en mindre skattehöjning, på barn och ungdomar, gamla och sjuka, gator och fastigheter – skulle ni tycka att det var en bra idé?

    Mitt svar: JA!!!

    Gilla

  2. 19 januari, 2013 kl. 13:37

    lägg ner alltihop så måste käringarna stanna hemma . då frigörs ju massa jobb

    Gilla

  3. Per Sjödahl.
    19 januari, 2013 kl. 11:42

    Det är lämpligt med återremiss med tanke på en del frågetecken plus att föräldrarna har blivit tagna på sängen.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.