Hem > Bandy-VM 2013 > Bandy-VM: En summering

Bandy-VM: En summering

bandyVM2013Bandy-VM 2013 är slut.

I Dagens Nyheter (DN) står det:

”Hårt jobb bakom oväntad VM-succé”

Arrangörsmässigt var det, enligt alla uppgifter, en succé. Flera hundra frivilliga ställde upp och bidrog till att allt gick i lås. Många tog till och med ut semester för att kunna arbeta med VM. Det är imponerande. Faktiskt.

Gunnar Lidell (M) skriver (Vänersborgs hemsida):

”Vi har fått mycket beröm från publik, media och spelare.”

Publikmässigt var det också en succé. Enligt uppgift 35.767 åskådare. Sammanlagt på alla matcher. Det är också imponerande. Även om det såg glest ut på läktarna ibland och flera, på bland annat TTELA:s hemsida, tvivlade faktiskt på publikuppgifterna. På finalen slogs rekord, en publik på 5.643 personer. I en arena, som för bara 2 veckor sedan, fick ta in max 3.000 åskådare… Det är imponerande.

bandydomareIdrottsmässigt? Tja. Knappast en succé. Resultat som 28-1 inger ju ingen större respekt. 8-2 och 10-2 i semifinalerna inte heller. Nä, ska sanningen fram så finns det just nu bara två nationer i bandy. Och så har det varit i många år, nästan alltid förresten. Det är bara Finland som stuckit ut vid två ynka tillfällen på 2000-talet. Det är ärligt talat inte mycket till VM….

Bandy är ingen stor sport i världen.

TTELA:s sportchef Toni Andersson skriver (här):

”För bandysportens egen skull måste gubbarna, jag utgår ifrån att det bara är gubbar, i Internationella bandyförbundet (FIB) tänka till, hitta ett annat upplägg för A-VM.”

Nu ska det ekonomiska summeras. Det blir knappast någon succé.

Stig Bertilsson, IFK Vänersborgs ordförande, säger till P4Väst, att han är övertygad om att det blir en liten vinst. För IFK. Egentligen rör ju detta bara IFK. Men som skattebetalare hoppas jag det. Jag har nämligen en bestämd känsla av att kommunen på något sätt kommer att få betala om det inte går ihop för IFK… Jag hoppas till och med att IFK gör en stor vinst. Då kan klubben betala tillbaka sina skulder till skattebetalarna, och det vore ännu bättre. Kanske skulle IFK kunna betala marknadsmässiga hyror för lokaler, café och restaurang i arenan, kanske också högre hyror för isen? (Hyrorna ska för övrigt omförhandlas nu när VM är över.) Kanske skulle IFK till och med kunna betala biljettsystemet.

pengar4Nu ska det ekonomiska summeras också för kommunen. Det är nog minst sagt tveksamt om skattebetalarna tjänade något på bandy-VM. Det talas om att arrangemanget drog in skattepengar. Stig Bertilsson säger i DN att:

”en utredning har visat att VM kan komma att ge mellan sju och tio miljoner i extra skatteintäkter.”

Jag kan inte se det, inte till kommunen. Var skulle de skattepengarna komma från? Har fler blivit anställda på grund av VM? Knappast.

Bandy-VM har snarare kostat kommuninvånarna. Kommunstyrelsen skänkte 300.000 kr till IFK Vänersborg. IFK fick också hjälp av kommunstyrelsen med hyran av arenan, dvs klubben betalade ingen hyra alls. Arena Vänersborg kostar omkring 80.000 kr per dag för Vänersborgs skattebetalare. (Att Västra Götalandsregionen har bekostat VM-banketten, och dessutom har lite frikostigare regler kring alkoholförtäring än kommunen, drabbar ju också skattebetalarna i Vänersborg.)

Det finns enskilda politiker och chefstjänstemän som har en egen budget. Ur dessa budgetar har ytterligare 100.000 kr lagts på bandy-VM – i form av reklam, annonser, mat vid invigningen etc.

Arenan kostar nästan 30 miljoner kr per år. Den står där den står. Men i stort sett varje arrangemang (alla arrangemang?) i arenan medför förluster för kommunen! Bandy-VM är inget undantag. Det är el, vatten, sophämtning, personal etc.

reklam_vbgÄr marknadsföringen av Vänersborg som kommun värd de pengar som kommunen har lagt ut? De ansvariga på kommunen vill gärna tro det. Kommunalråden Gunnar Lidell (M) och Marie Dahlin (S) säger att kommunen:

”i slutändan [kommer] att få marknadsföring för 300.000 kronor.”

Troligtvis skulle det bli dyrare att göra reklam för Vänersborg i TV och tidningar. Men är resultatet av marknadsföringen värt så mycket pengar? Och hur mäter man förresten det?

När man följer sporten på Twitter, Facebook, tidningar etc, så måste jag nog säga att, trots TV-utsändningar på TV4 och TV4 Sport, så var intresset för bandy-VM ganska minimalt. Det var inte förrän i semifinalen som ett visst allmänt riksintresse kunde skönjas. VM-finalen dock, fick ganska stort medialt utrymme.

Läste man bara TTELA och lyssnade på P4Väst var det lätt att tro att bandy-VM var en världshändelse…

TTELA hade häromveckan ett stort uppslag om hur bra bandy-VM är för näringslivet i Vänersborg och ropade ut:

”VM-publiken sätter sprätt på miljoner”

Visst. Det är självklart. Ju fler stora arrangemang som hålls i Vänersborg, både i arenan och på andra ställen i kommunen, ju fler människor som kommer till Vänersborg, desto mer tjänar självklart näringslivet på försäljning av mat, hotellnätter, kläder etc. Det är inget att diskutera. Men. Om företagen säljer bättre och tjänar mer pengar, så är ju inte det något som med automatik kommer skattebetalarna tillgodo. Företagen betalar ingen skatt till kommunen.

Hur ser en slutsummering ut för Vänersborg när det gäller bandy-VM?

Näringslivet är vinnare. Kanske har Vänersborg vunnit ”marknadspoäng”. Det är tveksamt om IFK Vänersborg står som vinnare, i varje fall ekonomiskt. Skattebetalarna är definitivt inga vinnare.

matematikDet tål väl att sägas att för oss politiker handlar det om att förvalta kommunens skattepengar på bästa möjliga sätt. Pengarna ska räcka till väldigt mycket. De ska räcka till barn och ungdomar, gamla och sjuka, fastigheter och gator osv. Ju mer pengar politikerna tar ur denna påse till bandy, till arenan, till bandy-VM – ju mindre pengar blir det kvar till det andra.

Stig Bertilsson säger i DN:

”Arenan fick en dålig start, och pratet på byn var ju att kommunen tog pengar från vård, skola och omsorg för en jäkla bandyhalls skull. Men nu är folk nyfikna på den, och det märks att hela staden levt upp under den här veckan.”

Det var faktiskt så att kommunen tog pengar från vård, skola och omsorg för en arenas skull. Det är faktiskt så att kommunen fortfarande tar pengar från vård, skola och omsorg för en arenas skull…

Det är enkel matematik. Det måste till och med de mest engagerade bandyälskarna inse.

Kategorier:Bandy-VM 2013
  1. Jenny
    11 februari, 2013 kl. 11:04

    Kontraktstiden på det nya omförhandlade kontraktet borde anpassas så att det sträcker sig ”lagom” långt in i nästa mandatperiod, så att de som sitter i nästa period inte är bundna av gamla kontrakt från denna perioden.

    Gilla

  2. Insider
    8 februari, 2013 kl. 15:31

    Det som Stefan skriver är så bra och initierat att man blir alldeles rörd att det finns så klarsynta vänersborgare. De flesta låter sig förledas och imponeras av Stig Bertilsson och övriga etablissemanget kring bandyn som är den heliga kon i lilla Vänersborg. Inget kan vara för dyrt för kommunens skattebetalare om det bara gäller bandy. Att se mediokra politiker som Gunnar Lidell (M) och Marie Dahlin (S) m fl dansa kring guldkalven tillsammans med Stig och topparna i det lokala näringslivet är rent ut sagt pinsamt. Bandy VM var stort i Vänersborg men i större delarna av landet gick det spårlöst förbi. Mitt i VM-veckan hittade jag inte en rad om VM i landets största morgontidning DN. Största draken Aftonbladet hade vikt en sida (av ca 20 – 30) om dagen till VM förutom finaldagen då de kostade på sig två sidor. Som vanligt dominerades utrymmet av fotboll, hockey, skidor mm. Sanningen är ju den att sporten inte ens är stor i Ryssland. En av de svenska spelarna i Moskva sa det i Radio Väst

    Gilla

  3. KEL
    6 februari, 2013 kl. 08:50

    Finns det någon grupp inom kommunen som försöker få in andra arrangemang till arenan exvis Arena Fritid eller vad har dom för syfte?

    Gilla

  4. 5 februari, 2013 kl. 23:19

    företagare som bedriver verksamhet inom formen enskild näringsidkare betalar kommunal skatt .

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.