Hem > BUN 2013, KF 2013, Skola och utbildning > Inför BUN (18/2): Obstruktion?

Inför BUN (18/2): Obstruktion?

ordfklubbaDen 20 juni 2012 beslutade kommunfullmäktige att +16 miljoner ska gå till ökad personaltäthet i grundskolan och på fritidshemmen. Bakom beslutet stod ”storoppositionen”, dvs Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet. Moderaterna , Folkpartiet och Kristdemokraterna röstade mot och Miljöpartiet lade ner(!) sina röster.

På Barn- och Ungdomsnämndens decembermöte beslutades att pengarna skulle användas på följande sätt:

  • 2 miljoner kr till fristående skolor och fritidshem. (Sådan är lagen.)
  • varje grundskola som hade färre än 50 elever skulle få 200.000 kr extra
  • 12 milj kr till ökad elevpeng
  • 1 milj kr till elevhälsa/specialpedagog/resursteam

Nämndledamöterna fick veta att pengarna skulle räcka till sammanlagt 29 nya tjänster. Den här tilldelningen från fullmäktige var ett viktigt trendbrott – efter alla år av besparingar och nedskärningar på våra barn och ungdomar. Personaltätheten ska öka 2013!

Häromdagen läste jag på Facebook, att en person hade sökt en av dessa 29 nya tjänster. Hon fick dock beskedet från Barn- och Ungdomsförvaltningen:

”Tyvärr får vi meddela att tjänsten inte kommer att tillsättas p g a ändrade ekonomiska beslut..”

forvirring2Öhhh..??

Va…??

”Ändrade ekonomiska beslut”? Vem har ändrat ett ekonomiskt beslut? Vem har tagit ett nytt ekonomiskt beslut? Vem har bestämt att personaltätheten inte ska öka?

Sedan december har ett beslut tagits som har anknytning till frågan. Kommunfullmäktige har beslutat att öppna förskola och förskoleklass på Väne Ryr skola från och med höstterminen. Jag skrev och frågade nämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M).

Eckerbom Wendel  svarade:

”Vad gäller ändrade ekonomiska beslut så finns det inget annat än att BUN – precis som alla andra nämnder – ska hålla sin beslutade budget. Förvaltningen verkställer detta.”

Det har alltså inte tagits några ”ändrade ekonomiska beslut”. Kommunfullmäktige har fattat sina beslut. De gäller. Ingen annan kan ändra dessa. Bara fullmäktige självt.

Det känns som om något är fel…

Nämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) skriver i sitt svar också att:

”Konsekvenserna för övrig verksamhet av att öppna Väne-Ryr tas upp på nästa nämnd.”

Det finns en punkt på dagordningen för BUN:s nästa sammanträde den 18 februari, ”Budget 2013: Öppnande av Väne Ryr”. Det är inga handlingar utskickade i detta ärende, de ska komma den 14 februari. Jag vet alltså inte just nu vad som kommer att stå i handlingarna.

fagel2En liten fågel har dock viskat i mitt öra att BUN:s presidium, och tjänstemän, tycker att fullmäktiges beslut att öppna Väne Ryr ”krockar” med fullmäktiges beslut om ökad personaltäthet. ”Fågeln” sa att detta ska lösas genom att presidiet lägger ett förslag nästa måndag, om att använda de 16 milj till att finansiera förskolan i Väne Ryr.

Och som en följd av det så stoppar förvaltningen anställningar på skolorna tills vidare.

Hmmm…

Vad jag kan förstå så kan inte BUN överhuvudtaget ta ett sådant beslut. Kommunfullmäktiges pengar ska gå till ökad personaltäthet i grundskolan och fritids. Inte till förskolan. Inte till utrustning, inte till renovering av Väne Ryr. Inte till något annat. BUN kan inte upphäva ett fullmäktigebeslut!

Om BUN:s presidium och förvaltningen vill använda de 16 milj till något annat än det fullmäktige beslutade om, så måste BUN gå tillbaka till fullmäktige och begära detta. Jag har dock svårt att tro att någon i ”storoppositionen”, eller för den delen Miljöpartiet, vill ställa skola mot skola, elever mot elever, förskola mot grundskola, ökad personaltäthet mot Väne Ryr.

Går det inte att öppna Väne Ryr ”inom ram”, dvs om BUN inte har dessa pengar, så måste BUN i stället gå till fullmäktige och begära mer pengar!

Det kan för övrigt inte vara särskilt mycket pengar som det handlar om. Renovering och upprustning går på investeringskontot. Kapitaltjänstkostnaderna kan inte bli särskilt höga på knappt ett halvår. (50.000 kr?) Inte personalkostnaderna heller. (En halv miljon?) Eftersom de flesta av barnen i Väne Ryr skulle vara hos dagbarnvårdare annars, så är det möjligt att personalkostnaderna närmar sig plus minus noll. Dessutom sparar kanske kommunen in några avgifter till Trollhättan.

Säkerligen tillkommer andra kostnader, men hur mycket kan det vara?

obstruktionVad är det som händer i BUN? Vad är det som händer i förvaltningen?

Vad då inte tillsätta tjänster ”p g a ändrade ekonomiska beslut..”?

Det känns som om något är fel. Det känns nästan som om någon vill ”försvåra” öppnandet av Väne Ryr. Det känns nästan som om beslut obstrueras. Bo Carlsson (C) var faktiskt inne på denna tankegång redan i fullmäktige den 30 januari. Då blev Eckerbom Wendel (M) något ”förtörnad” och bad Carlsson be om ursäkt.

”Självklart följer Barn och Ungdom kommunfullmäktiges beslut.”

Bo Carlsson förklarade att han hade uttryckt sig klumpigt.

Det är svårt att bli kvitt tanken, följer Barn och Ungdom verkligen kommunfullmäktiges beslut?

Jag hoppas verkligen det.

I sakfrågan?

Om det inte har framgått, så anser jag att kommunfullmäktige ska stå för sina fattade beslut. Fattas det några pengar så får kommunfullmäktige fixa det. Det är ju faktiskt bara några dagar sedan kommunen bidrog med 400.000 kr till bandy-VM! Utan fullmäktigebeslut!

Kommunens barn och ungdomar måste väl ändå vara viktigare?

  1. Förälder
    12 februari, 2013 kl. 09:19

    Har förvånats av att kommunen (rektorerna) ännu inte har lagt ut 29 rekryteringsannonser på kommunens hemsida efter KF beslut i juni 2012 och BUN´s verkställighetsbeslut i december 2012. Men nu förstår jag varför!
    Tack för klargörandet och en bra blogg.
    Jag minns fortfarande kommundirektörens blogg på kommunens hemsida från hösten 2011 som hade rubriken ”Jag har en politisk beställning”…..

    Gilla

  2. KEL
    12 februari, 2013 kl. 08:14

    TACK Stefan Kärvling!

    Gilla

  3. Roy Andersson
    12 februari, 2013 kl. 03:19

    Det framförs ibland att politiker inte skall vara fackfolk, att dom inte skall vara expreter. Det är både rätt och fel. I sakfrågorna skall dom ta hjälp av anställda med fackkunskap.MEN i dem okratifrågorna är det just polikerna som skall vara experterna, fackfolket. Nr en fråga gått från idé till diskusion och vidare till beslut så skall alla politiker se till att detta beslut också verkställs. Den politiker eller tjänsteman som inte till punkt och pricka gör detta har inte i en demokratisk verksamhet att göra. Kan ett AB, som driver en friskola vara ett alternativ?

    Gilla

  4. 11 februari, 2013 kl. 21:09

    Jag är inte minsta förvånad över Eckerbom Wendels (M) agerande. Utan att be om ursäkt kan jag säga att mitt förtroende för denna person är noll. Ja för hela ”miniregeringen”.
    Jag var rädd för detta, därför var det nödvändigt med ett mycket tydligt beslut i fullmäktige.
    Nu får vi noga följa upp detta. BUN kan ju inte gå emot fullmäktiges beslut. Då måste vi agera omedelbart. Detta kan vara ett sätt att förhala så att inte föräldrarna kan ha barnen på Väne Ryr till hösten. Jag litar inte på någon från M, Fp eller Kd. Jag ber inte om ursäkt för det.
    Morgan Larsson

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.