Hem > Budget 2014, BUN 2013 > "Det är fult att ljuga"

"Det är fult att ljuga"

arg2Alla som följer med det som händer i politiken i Vänersborg, t ex ni som läser denna blogg, vet att det har dragits ner på pengarna till barnen och ungdomarna de senaste tio åren. Bara de senaste 4-5 åren har BUN tvingats lämna ifrån sig 35-40 milj kr. Det har inneburit att flera hundra personer färre är anställda inom förskola och grundskola än tidigare. Anslagen per elev har successivt minskat. Antalet barn och ungdomar per anställd har ökat drastiskt. Som ett brev på posten har detta inneburit sämre resultat i skolan. Vänersborg har sjunkit på alla rankinglistor som har med utbildning att göra.

Den här negativa och tråkiga utvecklingen har samtliga partier stått bakom. Alla partier utom Vänsterpartiet, och någon enstaka gång, Miljöpartiet. Det är egentligen bara att läsa alla protokoll, yrkanden och reservationer för att få detta bekräftat. Allt ligger på kommunens hemsida för den som vill kontrollera.

Inför budgetförhandlingarna detta år, 2013, ville den styrande mini-alliansen, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, fortsätta neddragningarna. De föreslog att Barn- och Ungdomsnämnden skulle skära ner ytterligare över 6 miljoner kr.

Det här satte en majoritet i kommunfullmäktige stopp för. Äntligen!

Äntligen ändrade Socialdemokraterna uppfattning och slog in på Vänsterpartiets linje om att satsa på barnen och ungdomarna. Resultatet blev +16 miljoner kr till BUN för 2013. (Pengar som mini-alliansen nu tycks ifrågasätta. Se ”Obstruktion?”)

Självklart röstade mini-alliansens partier mot detta. Självklart!

Den 30 januari i år beslutade fullmäktige att öppna Väne Ryrs skola. Samtliga partier var för. Utom naturligtvis mini-alliansen. Och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är enligt Kurt Karlsson för små skolor. Dock inte Väne Ryr.

Efter beslutet om att öppna Väne Ryr reserverade sig mini-alliansen. Moderater, folkpartister och kristdemokrater skrev en gemensam reservation.

confusedInnehållet i reservationen är stundtals häpnadsväckande. Jag har läst, och skrivit, många reservationer under mitt politiska liv. Men den här reservationen tar nog priset. Det är knappt så man tror att det sant.

Så här skriver Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna:

”Vi vill att alla barn i Vänersborgs kommun skall få vad de behöver för att nå läroplanens mål och sin fulla potential, var och en utifrån sina förutsättningar och behov.”

”Vi vill”… Jag undrar verkligen när mini-alliansens partier ville att alla elever skulle få ”vad de behöver”? När föreslog mini-alliansen att elever skulle få resurser ”utifrån sina förutsättningar och behov”?

Vilken demagogi! Vilket hyckleri!

Det är inte nog med detta. I reservationen skriver mini-alliansens ledamöter också:

”Följden av beslutet [att öppna Väne Ryr] blir att de Vänersborgsbarn som idag går i fritidsgrupper på över 80 barn, i förskoleavdelningar med över 25 barn och i grundskoleklasser med över 30 elever ska betala med sin trygghet, sin inlärningsmiljö och sin arbetsro för att öppna en verksamhet där inte ens förespråkarna törs hoppas på att det ska finnas mer än några tiotal barn.”

struts_blundaPlötsligt är allt glömt. Oppositionens +16 milj kr till BUN 2013 – är glömt. Minialliansens eget förslag på MINUS 6 milj kr – är glömt. Mini-alliansens neddragningar de senaste 10 åren (tillsammans med socialdemokraterna och centerpartisterna) – är glömt. Besparingar som har lett till ”fritidsgrupper på över 80 barn”, som har lett till ”förskoleavdelningar med över 25 barn” och som har lett till ”grundskoleklasser med över 30 elever” – är glömt.

Allt är glömt. Allt är borta. Blundar man så behöver man inte se.

En gång till. Att öppna Väne Ryrs skola innebär enligt mini-alliansen att (alla?) andra elever i Vänersborg:

”…ska betala med sin trygghet, sin inlärningsmiljö och sin arbetsro…”

Det skriver alltså moderater, folkpartister och kristdemokrater. Och det skulle vara storoppositionens fel…

Makalöst! Otroligt!

Mini-alliansen menar att storoppositionen medvetet vill försämra för andra elever. Samma storopposition, som mot mot mini-alliansens vilja, röstade igenom +16 miljoner extra till BUN!

Makalöst! Otroligt!

Vem försöker mini-alliansen lura? Majoriteten i fullmäktige? Vänersborgarna? Föräldrarna? Eleverna? Sig själva?

pinoccio_CMitt tips är att de försöker lura allihop. De tycks tro att bara de ljuger tillräckligt stort, så blir de trodda.

Så är det inte. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna kommer inte att lyckas. Vänersborgarna är vid det här laget, med erfarenheter från arenabygget, Toppfrysskandalen, bluffen kring Huvudnässkolan etc etc, ett luttrat släkte.

Vänersborgarna kommer inte att låta sig luras.

För övrigt är det värt att notera att samtliga 20 ledamöter från mini-alliansens partier i kommunfullmäktige står bakom skrivningarna i reservationen.

Kanske är det någon som tror att mini-alliansens partier har ändrat uppfattning om förskolan och grundskolan i Vänersborg precis nu i dagarna. Då kan jag meddela att så är inte fallet. Just nu arbetar mini-alliansen med förslaget att dra ner på pengarna till Barn- och Ungdomsnämnden nästa år – med drygt 13 miljoner kr.

Du läste rätt. En neddragning på 13 milj kr år 2014.

”Det är fult att ljuga”

Kategorier:Budget 2014, BUN 2013
  1. KEL
    13 februari, 2013 kl. 08:47

    Vänersborgs nya vision: Skolorna ligger på topp i skolrankingen! (Mår eleverna bra så blir det en positiv spiral som leder till framtidstro som leder till nyinflyttning som leder till nyföretagande osv).

    Gilla

  2. Monica Lange Gunnarsson
    12 februari, 2013 kl. 22:09

    Jag vet ju att i alla fall 2 av politikerna med barn i grundskolan har sina barn i friskola. Det ger i alla fall mig dåliga vibbar när man är beslutar om andras barn fullt medveten om att ens egna inte blir drabbade. En av dessa politiker har jag diskuterat detta med och vederbörande har jag fortfarande respekt för, den andra har jag aldrig haft någon respekt för så det finns inget att förlora och inget kommer förmodligen att förvåna mig heller i det fallet.
    Ledande i Vänersborgs kommun visar inte bara dåligt omdöme utan också dåligt kunnande så man undrar ju vart dom gått i skola?

    Gilla

  3. Roy Andersson
    12 februari, 2013 kl. 22:01

    Idag är inte rätta dagen, men vi behöver en politisk debatt som benämner åsikter, argument, beslut och personer på ett lämpligt sätt. Men det är inte valrörelse än, så idag kallas inga åsikter, argument,beslut eller personer för vad de förtjänar.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.