Hem > BUN 2013 > Personalförstärkningar och öppnandet av Väne Ryr

Personalförstärkningar och öppnandet av Väne Ryr

ryktenDet pratas om Väne Ryr just nu. Och det pratas om hur öppnandet av Väne Ryr ”drabbar” kommunens övriga skolor. Det pratas om hur övriga skolor inte kan förstärka sin personal för att skolan i Väne Ryr ska öppna. Jag har hört flera rykten om detta.

Det är bara rykten.

Jag tar det en gång till. (Se ”Det är fult att ljuga”.)

De partier som beslutade att öppna skolan i Väne Ryr är samma partier som beslutade att förstärka Barn- och Ungdomsnämndens budget med 16 miljoner kr i år till mer personal.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet stod bakom båda besluten. (Miljöpartiet stod bara bakom Väne Ryr-beslutet.) Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ville inte öppna Väne Ryr. Dessa partier ville inte heller förstärka BUN:s budget med 16 miljoner kr. I sitt ursprungsförslag ville de tvärtom minska budgeten med drygt 6 milj kr. Är det någon som tror att detta budgetförslag från mini-alliansen hade inneburit ökad personal i grundskolan eller på fritids..?

Besluten om att öka personaltätheten och att öppna Väne Ryr är fattade i kommunfullmäktige. Det betyder att BUN måste verkställa dem. Det är inget, som TTELA felaktigt uppger när det gäller Väne Ryr, som BUN ska ta ställning till imorgon måndag.

rykte2Bakom de ”illasinnade” ryktena, att ett öppnande av Väne Ryr omöjliggör personalförstärkningar i andra skolor, ligger vad jag förstår, att rektorerna har blivit tillsagda att ligga lågt när det gäller nyanställningar. Beskedet från Barn- och Ungdomsförvaltningen till en person som sökte en av de nya tjänsterna talar samma språk:

”Tyvärr får vi meddela att tjänsten inte kommer att tillsättas p g a ändrade ekonomiska beslut..”

Den enda grunden till de här beskeden och därmed till dessa ”illasinnade” rykten är, såvitt jag kan bedöma, mini-alliansens reservation i fullmäktige (se ”Det är fult att ljuga”). I den skriver mini-alliansen att öppnandet av Väne Ryrs skola innebär att (alla?) andra elever i Vänersborg:

”…ska betala med sin trygghet, sin inlärningsmiljö och sin arbetsro…”

arg2Mini-alliansens partier, dvs Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, håller sig inte till sanningen i sin reservation. Öppnandet av Väne Ryr har ingenting med de extra 16 miljonerna att göra! Kommunfullmäktige har fattat två beslut. De kan inte nämnden eller förvaltningen strunta i. Det är bara att verkställa. Det SKA anställas mer folk!

Nu har också de kompletterande handlingarna inför måndagens BUN-sammanträde kommit. De bekräftar att de 16 milj kr, som fullmäktige beslutade till personalförstärkningar, inte ska användas till att öppna Väne Ryr.

Öppnandet av skolan i Väne Ryr för förskola, förskoleklass och fritids finansieras genom

  • nämndens anslag för oförutsedda utgifter – 0,9 milj kr
  • lägre interkommunala kostnader – 0,2 milj kr
  • omfördelning av budget – 0,6 milj kr.

Öppnandet av Väne Ryr tar inga pengar från andra skolor. Vad än mini-alliansens partier säger och skriver. Punkt.

TTELA bidrar på sitt sätt till ryktesspridningen, när den gör en stor sak av kostnaderna för att öppna åk 1-3 på Väne Ryr nästa år.

”Över fyra miljoner om året för Väne Ryrs skola”

dyrtDet verkar som om TTELA tycker att detta är dyrt. Eller också vill TTELA, eller någon annan, helt enkelt bara att folk ska tro att det är dyrt.

Fyra miljoner kr som täcker allt, från hyra av fastighet till personal, är inte speciellt mycket pengar. Det finns betydligt dyrare skolor i Vänersborg – även om man räknar kostnader per elev. (Räkna t ex på Vänerparken…)

De 4 miljonerna år 2014 är dessutom de totala kostnaderna för att driva alltihop, dvs förskola, förskoleklass, fritids och grundskola 1-3. För år 2015 blir kostnaden ca 4,6 milj. Jag har för övrigt skrivit till förvaltningen för att få kostnaderna specificerade. Jag fick svaret:

”Vi kommer att redogöra för beräkningsgrunderna avseende Väne Ryr på måndagens möte.”

I sammanhanget ska vi också komma ihåg att öppnandet av Väne Ryr inte bara kostar – BUN sparar också. Just nu betalar BUN 1,7 milj kr på årsbasis för Väne Ryr-elever som går i Trollhättan. Nämnden betalar också 1,3 milj kr för dagbarnvårdarna i Väne Ryr.

Om alla barn i Väne Ryr väljer att gå på Väne Ryrs förskola och skola sparar BUN in 3 milj kr varje år.

Vad då dyrt att öppna Väne Ryr?

Vad då att öppnandet av Väne Ryr omöjliggör personalförstärkningar i andra skolor?

Kategorier:BUN 2013
  1. John Bean
    27 mars, 2013 kl. 15:41

    Helt OK!, men hur går det för dagisfröknarna? Kan de få utbildning så att de kan få jobben?

    Gilla

  2. Stefan Fransson
    18 februari, 2013 kl. 09:53

    Mycket bra!!!

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.