Hem > Arena Vänersborg, Bandy-VM 2013, IFK > Några turer kring Arena Vänersborg (2)

Några turer kring Arena Vänersborg (2)

Det var ju en hel del åskådare i arenan under bandy-VM. Tyvärr var inte alla betalande, vilket IFK skulle ha behövt. IFK skulle ha behövt pengar till att t ex förlänga issäsongen, så att IFK kunde ha bandyskolan. Eller att betala biljettsystemet.

En del av åskådarna under VM kom från andra kommuner. Vi får se om de flyttar till Vänersborg så småningom. Som ledande politiker och tjänstemän vill tro. Eller få oss andra att tro. De utsocknes åskådarna får naturligtvis vistas i Vänersborg om de vill, så klart. Även om de inte flyttar hit. Om de fick vistas i arenan under VM är dock inte så klart. Det vet endast NÄRF (=Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund). Men NÄRF säger inget. Och den som inget säger har ingenting sagt.

Så här skrev en tjänsteman från Byggnadsförvaltningen i mitten på december:

besiktning”Den brandskyddsdokumentationen dat 2010-06-10, som är godkänd vid slutbesiktning gäller, d v s den som har diarieförts här på byggnadsförvaltningen som relationshandling och du fick av oss. De publiksiffror som anges där gäller. Om NÄRF som tillsynsmyndighet av brandskydd kommer fram till att talen behöver ändras, så har de möjlighet att göra det. Men de måste i så fall meddela byggnadsnämnden att det blir ändringar. Något sådant har inte inkommit.”

Jag var nyfiken på om det hade hänt något på fronten. Hade NÄRF meddelat byggnadsnämnden? I början av januari skrev jag till Byggnadsförvaltningen igen. Då fick jag följande svar:

”Just idag på morgonen har det inkommit en reviderad brandskyddsdokumentation med bl a högre publiksiffror. Handläggning har påbörjats.”

Som av en händelse inkom handlingen precis när jag hade mailat. När jag bad om att få handlingen, nu efter bandy-VM, så fick jag ett i mina ögon annorlunda svar:

”Ang revidering av brandskyddsbeskrivning och föreslagen ny publiksiffra, så kan jag tyvärr fortfarande inte svara. Det beror på att NÄRF ännu inte har yttrat sig trots flera
påminnelser. Jag återkommer när jag vet mer.”

Jag får inte detta att gå ihop. Men jag kan ha missuppfattat något. Men om det nu inte finns några andra besked från NÄRF, så är det väl fortfarande de papper som finns hos Byggnadsförvaltningen som gäller? Och i de papperen så står det att det får finnas maximalt 3.000 åskådare på en bandymatch…

Regler är väl till för att följas? Särskilt byggnadsregler? Det tycker nog alla vänersborgare, från Vänersnäs till Sikhall.

Å andra sidan har bygglovet för arenan förlängts. Och det precis innan VM. En himla tur.

bygglov_arena_thumb3

Det tidigare bygglovet är förlängt, och det ända till 2017-12-13! Ganska många år. Så där på ett bräde… Jag undrar förresten varför det är just till den 13 december. Det är ju nästan så att man kan tro att det gamla lovet gick ut den 13 december. 2012 då. Så att det nya gäller exakt 5 år.

Hmm.

Men i så fall var arenan ett ”svartbygge” från den 13 december 2012 till den 9 januari 2013, då beslutet om förlängning fattades. Och ändå pågick det verksamhet (bandy) i arenan. Visst vann IFK över Villa på Annandagen med 8-7? Inför 4.018 åskådare.

4.018??!! Fyra tusen?

justitiaMen strunt samma. Regler är väl inte till för att följas? Det tycker nog alla vänersborgare, från Vänersnäs till Sikhall.

Det förlängda bygglovet kostade förresten 880 kr. 176 kr per år. Och så säger dom att det är dyrt med bygglov.

Med sådana priser kan vi väl hoppas att många vill flytta till Vänersborg. Fast något mer bandy-VM lär det väl inte bli inom överskådlig tid.

  1. Roy Andersson
    22 februari, 2013 kl. 17:24

    Det förefaller klart att VM-finalen skulle ha stoppats tills publiken minskats till max 3.000 personer. Det finns säkert ett namn på den som skulle ha gjort det. Denne någon kan väl starta en exportindustri i stället för att ta emot lön varje månad för att INTE göra sitt jobb?

    Gilla

  2. Roy Andersson
    22 februari, 2013 kl. 17:21

    4.018 pdersoner mot Villa. Ja, men i VM-finalen var det 4.500 ungefär. Med ett tillsånd på 3.000 personer? Med alla varianter av bygglov är det ju så att ett beslut gäller TILLS NYTT MEDDELATS. Antalet personer som tillåts att samtidigt vistas i en lokal är mycket mer än ett vanligt bygglov. Det gäller människors säkerhet. Vilket max antal personer kan NÄRF svara för att de kan evakuera vid det värsta scenariot? Detta har inget att göra med hur många biljetter det går att sälja eller dela ut. Snart kommer info från NÄRF och gu´hjälpe om dom lämnar en LÄGRE siffra än 4.500 personer. Att allt gick bra i VM-finalen har ingen betydelse, frågan är vad som KUNDE ha hänt. Om NÄRF gör en bedömning under fullt ansvar, som yrkesfolk, att dom klarar att evakuera ett visst antal personer så får dom också vara beredda på att någon kan be en opartisk bedömmning. Och om den landar på max 3.000 personer så har MÅNGA problem.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.