Hem > Budget 2014 > Några tankar kring budgetarbetet inför 2014

Några tankar kring budgetarbetet inför 2014

osthyvelGunnar Lidell (M) och hans mini-allians vill använda osthyveln 2014 och dra ner 2% på alla verksamheter. Det skrev jag om förra gången. (Se här.) Mini-alliansen vill fortsätta att spara på barn och ungdomar, gamla och sjuka… Igen.

Lidell (M) och mini-alliansen fortsätter konsekvent på den väg av neddragningar och nedskärningar som Socialdemokraterna och Centerpartiet med ”framgång” förde under den förra mandatperioden. Målet nu, liksom då, är kommunens ekonomi och budget. Fokus är på kommunens ekonomiska resultat. Det ska bli så stort som möjligt. Pengar ses som målet – inte medlet. Verksamheterna, dvs vad vi använder pengarna till, kommer i andra hand. Naturligtvis med undantag för vissa verksamheter som arenan, bandy, Topp, Resecentrum etc.

Vi får se hur Socialdemokraterna och Centerpartiet tänker agera denna gång. ”Nedrustningspolitiken” kryddad med arena- och Toppskandalerna var ju inget framgångskoncept i förra valet precis och lär väl inte bli det nästa val heller. Förra året, dvs när det gällde budgeten för innevarande år, ändrade ju socialdemokrater och centerpartister helt plötsligt riktning och gick med på extra pengar till t ex grundskolan.

vagskyltI budgetarbetet inför 2014 finns det två vägar för Socialdemokraterna och Centerpartiet att gå. (Såvida de inte stöder mini-alliansen förstås…) Båda vägarna innebär att pengarna ses som medlet, inte målet…

Den ena vägen är skattehöjning. Och det är inte så farligt som det låter. En skattehöjning på 25 öre innebär att den som tjänar 15.000 kr i månaden betalar 37,50 kr mer i skatt varje månad. Den som tjänar 20.000 kr i månaden betalar 50 kr mer i skatt. Och för den som har en månadsinkomst på 30.000 kr innebär det en höjd skatt på 75 kr i månaden.

Det är inga stora pengar.

En höjning av skatten med 25 öre ger 16,5 miljoner kr till kommunen.

Det är stora pengar.

Det finns också en annan väg.

En lagändring vid årsskiftet gör det möjligt att skapa resultatutjämningsreserver. Det betyder att en del av överskottet i goda tider ska kunna reserveras och sedan användas för att täcka underskott under dåliga tider. Det står till och med om detta i kommunens budgetanvisningar för nästa år, där citeras själva regelverket:

konjunkturcykel”Medel från en resultatutjämningsreserv får användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel.”

Nu sägs det att Sveriges Kommuner och Landsting (=SKL) snart kommer med anvisningar om hur resultatutjämningsreserverna ska hanteras. Inget tyder väl dock på annat än att Vänersborg ska kunna använda de reserver på 65,5 miljoner kr som byggts upp under de senaste åren. Under de ”goda tiderna”. Ekonomiskt sett alltså. (Det var väl länge sedan det var goda tider ute i verksamheterna…)

Om du läste rätt? Jäpp! Det finns 65,5 miljoner kr!

Vi får se vilken väg Socialdemokraterna och Centerpartiet väljer. Vi får se om de ekonomiska satsningarna på grundskolan 2012 (tillsammans med Vänsterpartiet) var ett trendbrott. Eller om de tänker att, tillsammans med mini-alliansen, fortsätta den gamla beprövade betongpolitiken med nedskärningar.

Om man som politiker har en annan ledstjärna för sitt politiska handlande än ekonomi och stora överskott, så är vägvalet inför framtiden inte särskilt svårt.

Jag återkommer till min och Vänsterpartiets syn.

Kategorier:Budget 2014
  1. Roy Andersson
    5 mars, 2013 kl. 04:49

    I all annan verksamhet har en år för år förbättrad ”maskinpark” gjort att färre människor får mer gjort: i skogsnäringen, jordbruket, i industrin, inom produktutveckling, OCH inom administration. Detta BORDE ha inneburit att kommunen kunnat ”flytta” tjänster från kontor och ut i verksamheterna, där antalet människor som jobbar skulle ha kunnat ökas utan skattehöjningar. Men allt bättre datorer och programvara gett färre anställda inom administrationen och därigenom fler inom vård och utbildning? De uppgifter som kommit fram tyder på att det tvärtom blivit färre där besparingar innebär försämrad verksamhet (vård och skola) och fler inom administration. Skattebetalarna verkar inte ha fått glädje av allt bättre utrustning på kontoren.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.