Hem > BUN 2013, Vision > BUN (18/3): Vision och barnperspektiv

BUN (18/3): Vision och barnperspektiv

På måndag ska alltså Barn- och Ungdomsnämnden diskutera nämndens mål, som ett led i arbetet inför nästa års budget, få en budgetuppföljning för årets första två månader och behandla frågan om arbetskläder till personal inom förskoleverksamhet. BUN ska också besluta om den långa verksamhetsberättelsen.

Det räcker inte. Föredragningslistan är lång. Nämnden ska också yttra sig om Vänersborgs nya vision. Kommunens nuvarande vision känner väl alla till vid det här laget:

happyface”Vänersborg är den framgångsrika kommunen vid Vänerns sydspets. En kommun känd för nytänkande, effektivitet och god service, en kommun där medborgarna känner sig trygga, delaktiga och har inflytande.”

Den är inget bra. Vad jag tycker är bra, det vet jag ärligt talat inte. Jag har bara en allmän känsla att eftersom visioner aldrig kan eller ska uppnås, är det bättre att bara sätta upp mål. Och sen – typ göra det!

Det går för övrigt bra för vem som helst att tycka till om den nya visionen – klicka här. Det finns nog anledning att återkomma i visionsfrågan.

Det finns en annan fråga som jag tänker återkomma till senare, personalenkäten. Kommunen genomför en stor enkät bland sina anställda vartannat år i syfte att:

”tydliggöra vilka områden som personalen uppfattar som väl fungerande samt vilka områden som borde utvecklas och förbättras.”

Nämnden ska få information om enkäten på måndag.

BUN ska också yttra sig över (det är många saker som det ska ”yttras över”) revisionsrapporten med den långa titeln ”Uppföljande granskning av hur Vänersborgs kommun införlivar barnperspektivet i sin verksamhet”.

detektiv2Revisorerna har alltså granskat hur Vänersborgs kommun införlivar barnperspektivet i sin verksamhet. Rapporten är samtidigt en uppföljning av en rapport som gjordes 2008.

Kommunens revisorer skriver:

”Granskningen visar att det inte skett någon förbättring utifrån framförda synpunkter från 2008. Revisorerna riktar därför kritik mot berörda styrelser och nämnder.
Visserligen har ”barn och ungdomsperspektivet” lagts till som ett av kommunens fem generella perspektiv som allt utvecklingsarbete skall präglas av. Eftersom dessa inte översatts i konkreta uppföljningsbara mål kan några effekter inte fastställas.”

Rapporten är inte särskilt positivt inställd… Och det är nog sant. Det finns en hel del att göra på den här fronten. Jag citerar vilka frågeställningar och förslag som revisorerna anser vara angelägna att ta tag i.

  • ”Barn- och ungdomsnämnden bör undersöka orsakerna till ungdomsrådets negativa utveckling de senaste åren. Vidare anser vi att ungdomsrådets roll bör klargöras.
  • Barn- och ungdomsnämndens modell, med att hänvisning till barnkonventionen i beslut som rör barn och ungdomar, bör övervägas av fler nämnder.
  • Nämnderna skall i alla frågor som berör barn exempelvis trafikfrågor, boendefrågor, översikts- och detaljplaner beakta barnkonventionen. Ett beaktande av barnkonventionen innebär att en barnkonsekvensanalys utförs. I en barnkonsekvensanalys skall barnet, barnen eller ett genomsnitt av barnen som berörs av beslutet komma till tals. Analysen skall ingå i beslutsunderlaget och bör dokumenteras.
  • Vidare anser vi att samverkansformer för brukarsamverkan med barn kan utvecklas.”

Jag kan inte låta bli att göra den reflektionen att hur mycket barnperspektivet än diskuteras och beaktas – så länge politikerna drar ner på resurser till förskola och skola så visar de vad barnperspektivet är värt i praktiken. Det här är dock något som tycks ligga utanför revisorernas granskningsområde…

Förvaltningschef Javette har skrivit samman en del synpunkter på rapporten. Jag reagerar med både förvåning och viss upprördhet, när han skriver följande angående förra årets medborgardialog och skolbeslut:

”…politikernas perspektiv vid beslut innebar inte att barnperspektivet prioriterades. Landsbygdsproblematiken betonades och vägde tyngre.”

Och sedan fortsätter förvaltningschefen:

”Med tydligare konsekvensanalyser kan det vara svårare för politiker att prioritera och fatta beslut som inte tar hänsyn till barnens bästa.”

slevDet här är enligt min mening anmärkningsvärt. Förvaltningschefen gör inte bara ett politiskt uttalande, Javette sätter sig till doms över det beslut som en majoritet i fullmäktige fattat. Och det på ett mycket nedlåtande sätt.

Och förresten, det är inte bara oppositionspolitikerna som han sätter sig till doms över. Även de föräldrar, och de var många, som engagerade sig för att bevara landsbygdsskolorna får sig onekligen en släng av sleven.

”…inte tar hänsyn till barnens bästa.”

Hmmm…

Nu har jag väl snart hunnit med hälften av de punkter nämnden ska behandla på måndag… Nja, några fler faktiskt. Men det är en hel del kvar. Det blir väl till att återkomma. Om jag hinner…

Kategorier:BUN 2013, Vision
  1. Roy Andersson
    14 mars, 2013 kl. 07:05

    Dessvärre är det närmast meningslöst med en vision i Vänersborgs Kommun. Man har aldrig klarat att ta raka klara principbeslut och sedan ge alla berörda order att bara följa de uppgjorda linjerna. I stället så fattas massvis med separata beslut var för sig och det är ofta olika ställningstaganden i liknande frågor.
    Antag att kommunen beslutat om lika stöd till alla idrotter. Och så bygger man en Arena.
    Antag att man beslutat om att kommunen skall ha anställda inom sin administration utspridda i alla kommundelar, som är enkelt med dagens teknik och så gör man på många myndigheter, men då skulle helt säkert varenda mellanche börja väsnas av nån betydelselös orsak och politikerna göra undantag.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.