Hem > Arena Vänersborg, BUN, Demokrati, Skandal > BUN del 2: Yttrande till JO

BUN del 2: Yttrande till JO

Dagens BUN (=Barn- och Ungdomsnämnden) skulle behandla ”som svar på remiss … från JO översända yttrande”. (Lite fragmentariskt…) Men ni minns rätt. Det är James Bucci som har JO-anmält kommunen för oegentligheter i samband med diarieföring. Igen. Det är 5:e gången som min partibroder anmäler kommunen till JO. De 4 tidigare gångerna har JO gett honom rätt. Han kommer att få rätt nu också. Det framgår av svaret.

Kommunen lägger sig nämligen platt. Lena Eckerbom (M) som är ordförande i BUN och förvaltningschef Kent Javette erkänner att förvaltningen har gjort fel. De lovar att det här aldrig ska hända igen, vi ska bättra oss osv. Igen.

Kommunen har dock svarat på samma sätt förr.

Därför tog Vänsterpartiet ett nytt grepp i den här frågan. Vi hade inget eget yrkande, men reserverade oss ändå! Varför detta nya grepp? Jag skickar med vår reservation så får ni läsa själva. Jag tror inte att ni kommer att ångra er, reservationen är ganska tuff…

Kommunfullmäktige beslutade i maj 2010 att inte bevilja Vänsterpartiets ledamöter i Barn- och ungdomsnämnden ansvarsfrihet för uppförandet av Arena Vänersborg trots att ledamöterna inte hade deltagit i några beslut rörande tillkomsten av arenan utan i stället röstat mot. Alla partier i kommunfullmäktige utom just Vänsterpartiet samt Miljöpartiet och Kristdemokraterna ville genom sitt beslut i ansvarsfrågan på detta absurda sätt markera att samtliga personer hade en kollektiv skuld.

Vår ståndpunkt är att det är enskilda personer som ”mellan skål och vägg” har fattat olagliga beslut vid bygget av arenan, beslut som sedan hållits hemliga i så stor utsträckning som möjligt och så länge det bara gått. Den bristande diariehanteringen som James Bucci anmält till JO är ett utslag av detta hemlighetsmakeri.

I nämndens svar till JO fortsätter ”traditionen”. I svaret visas inget intresse av att gå till botten med hemlighetsmakeriet. Man bara lägger sig platt och beklagar alla brister samt bedyrar dyrt och heligt att sådana här brister i diarieföringen aldrig ska upprepas. Vi misstänker att svaret enbart syftar till att locket nu ska läggas på för gott. Den gamla fullmäktigemajoriteten vid ”ansvarsbeslutet” hoppas att hela skandalen ska glömmas och att sanningen inte ska komma fram.

Vänsterpartiet anser att det finns så starka misstankar om allt inte har gått rätt till vid bygget av arenan att Barn- och ungdomsnämnden och kommunfullmäktige borde se till att allt görs för att sanningen ska komma fram. Det finns antagligen enskilda personer som är ansvariga för skandalen kring arenans katastrofala kostnadsutveckling. Dessa personer måste avslöjas och om det visar sig att något brottsligt har begåtts borde kommunen se till att de får ta sitt ansvar.

Vänsterpartiet anser därför att alla dokument som saknas i diarierna bör eftersökas av all kraft. Man bör också lägga all kraft för att avslöja orsakerna till att dokument inte diarieförts och vem eller vilka som är ansvariga.

Det råder fortfarande sekretess på en rad handlingar, dokument och utredningar. Det vore egentligen på sin plats att lyfta all sekretess, men vi anser att man åtminstone måste lyfta sekretessen på de handlingar och dokument som inte berör rättstvisten med WSP, som är den enda tvist som pågår. Således bör sekretessen hävas på COWI AB:s takrasutredning, Cowi AB:s frysskada utredning och de delar av Byggfast Juridik AB:s utredning av Ändrings- och tilläggsarbeten som inte gäller WSP.

Vi anser också att det är av stor vikt att utreda sådana oklarheter som att exempelvis Advokatfirman Lindahl kan fakturera för kontakt med kommunen angående innehållet i takrasutredningen innan den blev formellt diarieförd hos kommunen. Vänersborgarna måste få veta hur saker kan diskuteras som inte är diarieförda i kommunen och som man anser sig inte känna till? Och om man känner till sakerna varför har man då inte diariefört?

Vänsterpartiet vill genom denna reservation visa att Vänsterpartiet fortsätter att arbeta för att sanningen kring ”Arena-skandalen” ska komma fram.

  1. Kenny
    24 januari, 2011 kl. 23:07

    Men Stefan då, ingen tvist existerar ju, det är ju bara ett samtal fick vi ju höra idag :)

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.