Hem > Budget 2012 > Budget 2012: Vänsterpartiets förslag (1)

Budget 2012: Vänsterpartiets förslag (1)

På onsdag fattar Vänersborgs kommunfullmäktige beslut om budgeten för 2012. Det är årets viktigaste beslut.

Partierna har lämnat sina budgetförslag. Nya eller förändrade förslag kan dock lämnas fram tills dess själva beslutet fattas. Vänsterpartiet har faktiskt gjort några justeringar i sitt ursprungliga förslag.

De olika partiernas budgetförslag utgörs i stort sett av en liten tabell med siffror och några ord. Det står vad pengarna ska gå till och hur mycket det handlar om. Det är allt. Märkligt nog. Det finns inte med några motiveringar eller förklaringar. Du får som väljare inte veta varför förslaget ser ut som det gör, inga motiveringar till förslaget, du får inte veta varför pengarna är prioriterade som de är, varför den verksamheten får pengar men inte den andra osv.

Jag tycker att det är att underskatta väljarna och invånarna i Vänersborg. Budgetbeslutet är ju faktiskt det viktigaste under hela året. Det ligger till grund för all verksamhet under 2012. Är det så att väljarna bara är intressanta vart 4:e år? Bör inte väljarna få veta vad de olika partierna vill även mellan valen?

Vänsterpartiets budgetförslag är på fyra sidor. Vi försöker förklara och motivera varför vi fördelar pengarna som vi gör. (Du kan ladda hem förslaget här.)

Själva fördelningen ser ut så här (miljoner kr):

  • Barn- och ungdomsnämnden + 8,0 (personalförstärkning)
  • Byggnadsnämnden + 0,5  (bygglovet)
  • Gymnasienämnden + 2,0 (delvis återtagande av tidigare ramsänkning)
  • Kommunstyrelsen + 1,3 (feriearbete och praktik)
  • Kulturnämnden + 1,0 (i första hand bibliotek)
  • Socialnämnden + 17,0 (10,0 försörjningsstöd, 2,5 färdtjänst, 1,5 betaldagar och hemrehabilitering, 1,0 externa LSS-platser psykiatri, 0,5 LSS daglig verksamhet, 0,5 Boendestöd psykiatri, 1,0 Fortbildning personal Omsorg om funktionshindrade)

Några kommentarer till budgetförslaget:

Mellan 2008 och 2010 minskade Barn- och Ungdomsnämnden sina personalkostnader med 40 miljoner kr. I nämnden i år krävde Vänsterpartiet en rejäl förstärkning. Vårt förslag ”försvann” i omröstningen, men nämndens majoritet med ledamöter från C, S, MP, VFP och V röstade fram en begäran om resursförstärkning ”med 8 miljoner för ökad personaltäthet i grundskolan och skolbarnomsorgen”. Vänsterpartiet fortsätter att stödja denna begäran.

Byggnadsnämnden. Konsekvenserna av det förändrade regelverket kring Plan- och Bygglagen (PBL) gör att Vänsterpartiet ställer sig bakom det yrkande som (S) formulerade och som gäller förbättrade villkor för bygglovsenheten.

De områden som Gymnasienämnden ansvarar för står inför stora förändringar. Den föreslagna nedskärningen får förödande följder för gymnasieskolans möjligheter att erbjuda utbildning med bibehållen kvalité. Är det kommunens avsikt att försvaga gymnasieskolans förutsättningar? Är det meningen att uppmuntra än fler ungdomar att söka sig till friskolorna? Vänsterpartiet vill ge tillbaka nämnden 2 miljoner kr av det besparingskrav som uttalades redan vid tidpunkten för ramsättningen i årets budgetarbete.

Kommunstyrelseförvaltningen har pekat på ett tillkommande behov inför 2012 med 1,3 milj kr. Vänsterpartiet anser att Mål- och resursplanen skall innehålla en utfästelse som visar våra ungdomar, att kommunen inser värdet av praktik och feriejobb.

Det är Vänsterpartiets uppfattning att Kulturnämnden enades om att göra en framställning till kommunstyrelsen om en resursförstärkning med 2 milj kr för att förhindra fortsatta nedskärningar i nämndens ansvarsområden. Denna begäran har inte protokollförts och såvitt vi vet inte heller framförts vid presidieöverläggningar. Hur som helst, Vänsterpartiet ställer sig bakom kravet om åtminstone 1 miljon kr.

De flesta av Socialnämndens verksamheter är lagstadgade. Försörjningsstöd måste t ex betalas ut. Socialnämnden behöver helt enkelt mer pengar för att uppfylla lagen.

Kommunens resultat blir med Vänsterpartiets förslag +1,2 miljoner kr.

Resultatet är litet, men dock ett plus.Vänsterpartiets syn är att kommunens viktigaste uppgift är att bedriva en så bra verksamhet som möjligt. Pengar är inget självändamål, pengar är till för att användas. Det är därför Vänsterpartiet vill använda alla pengar i kommunens kassa till verksamhet.

Varje miljon som inte används i verksamheten betyder att antalet barn i förskolan blir någon fler per grupp, att antalet elever i jobbiga grundskoleklasser passerar rimlighetens gräns, att gymnasieskolan måste välja nästbästa lösningen vid schemaläggningen, att socialförvaltningens hemtjänstpersonal jagas från vårdtagare till vårdtagare, att personalstyrkan på institution ligger under den önskvärda gränsen, att bristande underhåll av våra gator och fastigheter blir kapitalförstöring osv.

De senaste åren har våra stora nämnder fått sparbeting. Det har lett till mycket stora omprövningar, att tid och kraft tas från verklig ”produktion” till alla sammanträden som gäller omställning, besparing, förändring – allt för att täcka över gapet mellan verkliga resursbehov och tilldelade budgetpengar.

Och ändå har kommunens resultat under de senaste 8 åren varit mellan 27 och 61 miljoner kr – PLUS.

Vänsterpartiet knyter dessutom några andra tankar till budgeten.

Kommunen måste se över sina kostnader. Vänersborg ska bli Sveriges bästa musikkommun… Allt med musik prioriteras på olika sätt. Vänerparkens mycket dyra lokaler hyrs t ex till ”musiken”, musikundervisningen på låg- och mellanstadiet ska handhas av dyra lärare från Musikskolan osv. Vänsterpartiet kräver på nytt att verksamhet som inte tillhör kommunens kärnverksamhet, måste underställas en noggrann utvärdering och omprövning.

Arenan fortsätter att sluka pengar. Vänsterpartiet kräver att en försäljning av arenan övervägs, eller en annan driftsform, där kapital utifrån tillkommer till projektet. Om inte det är möjligt måste arenans användning omprövas från grunden.

I ett tidigare budgetarbete yrkade den dåvarande oppositionspolitikern Gunnar Lidell på ”förändring av den politiska organisationen”. Han menade att denna förändring borde bidra till en förändring av kommunens resultat motsvarande 1 milj kr. Vänsterpartiet önskar att denna tanke prövas.

 

PS. Jag har tidigare skrivit om ekonomi och budget: ”Budget 2012: Här händer det saker!”, ”Kommunens ekonomi 2011” och ”Investeringar – att vara eller att inte vara?”.

Kategorier:Budget 2012
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.