Hem > Allmänt Vänersborg, Demokrati, Kommunfullmäktige 2011 > Kommunfullmäktige och skogsområdet i Blåsut

Kommunfullmäktige och skogsområdet i Blåsut

Det är klart att Gunnar Lidell och moderaterna drog tillbaka sitt förslag om att sälja marken på Blåsut till byggföretaget Modulbyggen Normstahl. (För mer information i sakfrågan, klicka här och här!) Gunnar Lidell (M) äntrade genast talarstolen i dagens fullmäktige och begärde – återremiss!

Någon som är förvånad?

Nu är det ju inte så, om någon nu skulle tro det, att Lidell och moderaterna har ändrat uppfattning i sakfrågan. Det är ju inga nya fakta som har tillkommit sedan ärendet behandlades för någon vecka sedan i kommunstyrelsen. Men den gången var det ju bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som var mot förslaget. Och Vänsterpartiet och Miljöpartiet räknas inte. Och så några grannar då förstås som var mot. Men vad då? Några grannar behöver man väl inte bry sig om?

Nej, Lidell & Co tycker naturligtvis precis som förut.

Men se, grannarna i området gav sig inte. De skrev till kommunen, de skrev till massmedia, de skrev till partierna. De inte bara skrev, de formligen skrek ut sina åsikter. De ordnade studiebesök och guidade visningar. Och folk började lyssna. Politiker från andra partier började lyssna. Journalister och debattörer började lyssna.

Andra än grannarna själva började skriva. Det blev bloggar, det blev debattartiklar, det blev reportage. Helt plötsligt tycktes det som väldigt många invånare var motståndare till kommunens byggplaner.

Gunnar Lidell och moderaterna blev nervösa! Och det var det vi såg i dagens fullmäktige.

Gunnar Lidell och moderaterna vill ju så gärna se ut som att de lyssnar på folket. I varje fall utåt… Det var nog trots allt så att de fick många röster på att folket i Vänersborg var trötta på Ljunggrens och Carlssons enväldiga styre… Ljunggren och Carlsson var ju sig själva nog. Tyckte inte folket som dom, så var det folket det var fel på! Och så gick det ju som det gick i valet då…

Lidell har lärt sig av sina föregångare Ljunggren och Carlsson.

Även de andra betongpartierna krävde förresten återremiss. Socialdemokraterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern gick alla upp i talarstolen och stödde Lidell. Ja, Centern föreslog till och med ett litet tillägg till motiveringen för återremissen. Den köpte Lidell direkt!

Jag vet inte vad som är mest beklämmande egentligen – att ha en alltför hård och totalt oböjligt ryggrad, som Ljunggren och Carlsson hade den förra mandatperioden, eller att inte ha någon ryggrad alls? Att betonghårt hålla fast vid sina åsikter fast allt och alla talar mot eller att inte våga stå för dem överhuvudtaget?

ros…fast, vid närmare eftertanke – moderaterna kanske ändå ska få en ros, i varje fall en liten, för att de till slut ändå lyssnade på människorna i Blåsut. Även om det skedde under galgen… Hade sossarna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna gjort detsamma i t ex arenafrågan hade vi ju sluppit mycket av dagens elände i kommunen.

Men. Varför inte säga nej till förslaget att bebygga skogsområdet i Blåsut? Varför inte ändra i detaljplanen och rita in att området helt enkelt inte får bebyggas? Varför en återremiss? För det kan väl inte vara så att Gunnar Lidell och moderaterna tänker återkomma med ett förslag om försäljning och bebyggelse när opinionen har lagt sig?

Vi i Vänsterpartiet röstade som enda parti på ett avslag på förslaget. Varför återremittera? Vi har ju alla fakta redan nu.

För övrigt hoppas jag att betongpartierna drar lärdom av det som hänt. Kanske de börjar lyssna på folk och ta reda på fakta, innan de bestämmer sig för något.

Är det att hoppas på för mycket?

  1. 29 september, 2011 kl. 00:11

    Det bästa argumentet till återremissen gjorde Centerpartiet tycker jag :-) Att man måste ha en medborgardialog med de berörda i området före beslut!
    Sedan tycker jag definitivt att det är bättre att ha en ryggrad än att totalt sakna en, och att lyssna på medborgarna får man ALDRIG låta bli som politiker.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.