Hem > BUN 2012 > Dagens BUN: Arenan, medborgardialogen och IFK

Dagens BUN: Arenan, medborgardialogen och IFK

På dagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden (BUN) diskuterade vi om arenan skulle få ytterligare 8  fräscha miljoner, varav 2 till advokatkostnader. Eller ej. Vänsterpartiet sa nej, de andra sa ja och några sa ingenting. (Om skälen till Vänsterpartiets nej, se gårdagens blogg ”Gökungen vill ha mer, mer, mer…”)

Kerstin Andersson (FP) hävdade:

”Kapitaltjänstkostnaderna måste betalas. Annars kommer kronofogden.”

arenaflygerUndrar vem som kommer, om kommunen har för lite pengar kvar till barnen och ungdomarna?

Marianne Karlsson (C) visste inte riktigt vilken stol hon skulle sitta på i frågan. En gammal centerpartistisk ovana för övrigt… Av någon anledning var alltså Karlsson kluven. Centern är ju tillsammans med sossarna, och en del andra partier, ansvariga för hela bygget. Kanske har det gått upp för centern vad vänersborgarna faktiskt anser om alla miljoner till arenan?

Karlsson röstade, tja vad? Hon sa först att hon ville ha återremiss. Sedan skulle hon rösta ja till mer pengar, om hon fick en liten anteckning tagen till protokollet. Och det fick hon. Marianne Karlsson skrev i anteckningen, att de utredningar BUN ville ha i september, skulle tillsättas. Med andra ord, Centerpartiet tog delar av Vänsterpartiets förslag i sin protokollsanteckning. Sedan avstod Marianne Karlsson från att rösta…

Ett nytt litet grepp.

brasklappI voteringen röstade Miljöpartiet med Vänsterpartiets förslag. Det gjorde också Välfärdspartiet, dock med orden:

”Härtill är jag nödd och tvungen.”

När biskop Brask skrev detta på en liten lapp på 1500-talet, så var innebörden att han inte menade det han sa. Var det så Välfärdspartiet menade också? Var Välfärdspartiet egentligen för mer pengar till arenan? Biskop Brask ville undvika att förlora livet. Undrar vad Välfärdspartiet ville undvika – att förlora väljare?

De andra partierna sa ja till mer pengar. Ingen sosse yttrade sig, så klart, men de röstade mangrant ja. Så klart.

Det informerades också om medborgardialogen på sammanträdet. Kerstin Andersson (FP) riktade beröm till de medverkande:

”Ni skötte det professionellt. … Ni mötte människorna på ett bra sätt.”

Tja…

framtidensskola2Jag framförde min syn på broschyren. Att broschyren innehöll sakfel, misstolkningar och tendentiösa tolkningar. Vid ett tillfälle sa jag till och med att den var en katastrof. En del av de argument och exempel som finns i mina bloggar om medborgardialogen framfördes.

Och… Blev det en livlig diskussion? Nä, ingen av de ansvariga svarade ens. Ingen försvarade broschyren!

Kanske var det så att budskapet inte gick fram? Jag tog det en gång till. Lite kortare, lite nya exempel. Fortfarande inte ett ljud…

Hmmm….

Vänsterpartiet ställde också frågan, varför inte politikerna i presidiet (Lena Eckerbom Wendel (M), Joakim Sjöling (S) och Orvar Carlsson (KD)) sa som det var till nämnden, vid de två tidigare sammanträdena i år, dvs att de faktiskt hade deltagit i utformningen av innehållet i broschyren – och alternativen.

Lena Eckerbom Wendel sa att politikerna inte hade diskuterat detaljer och att de inte hade ”petat” i förslagen.

Hmmm….

Det är väl många som har sett protokollen från styrgruppens möten, där presidiepolitikerna ingick…? Se bloggen ”Medborgardialog: Styrgruppen”, eller varför inte Buccis blogg? Den föredragande tjänstemannen sa:

”Styrgruppen har beslutat om alternativen.”

Precis!

Eftersom många medborgare ifrågasätter hyrorna för de olika skolorna, så efterlyste jag mer information om detta. Vänsterpartiet föreslog att någon tjänsteman från Fastighetsenheten bjöds in till nästa BUN-sammanträde.sossar_sur

Det höll en sosse med om. Det var enda gången kommunens största oppositionsparti sa något på mötet.

Tja… Oppositionsparti och oppositionsparti…

Ordförande Lena ska undersöka möjligheten att bjuda in någon från Fastighetsenheten. Hon sa också att det saknas mycket fakta och information i broschyren. Lite av ett understatement. Det skulle dock tas fram bättre uträkningar och mer fakta när besluten väl ska tas…

Vänsterpartiet hade också några frågor om kommunens hyresavtal i arenan med IFK Vänersborg.

BUN fick av Lena Eckerbom Wendel reda på att förhandlingar pågår och att de ska vara avslutade innan februaris utgång. Det är tjänstemännen i förvaltningen som har mandat att förhandla, eftersom det handlar om hyresavtal under 2 år. Förvaltningen har fått order om att inte gå ner i hyra jämfört med det tidigare avtalet.

IFK Vänersborg vill ha lägre hyror. Och det kan man ju förstå när man väl hemkommen från sammanträdet får höra i radion (källa) att IFK för närvarande har:

”skatteskulder på 85 520 kronor hos Kronofogden.”

Till sist. Kristdemokraternas ankare i nämnden, 2: vice ordförande Orvar Carlsson, hade varit på ett frukostmöte i arenan.

”En förmån.”

tyckte Orvar. Sådana förmåner får man när man tillhör det rätta gänget, även om man bara har 2 mandat i fullmäktige…

Kategorier:BUN 2012
  1. M Karlsson (C)
    21 februari, 2012 kl. 17:28

    I detta ärende (ramökning Arenan) var jag först att begära ordet. Jag tyckte att vi skulle bordlägga/återremmitera och avvakta utslaget av utredning/genomlysning vi tog i septemberbeslutet. Jag visste inte vad Du denna gång skulle anföra för att säga nej. Du begärde ordet som nr 2 och tog upp septemberbeslutet. Vid beslutsomgången köpte jag ordförandes förklaring varför bordläggning/återremiss ej var så bra. Doch ville jag markera min olustkänsla att KS inte ger budget för det de vet vi har t.ex. kapitaltjänstkostnad. Jag avstod i den av dej begärda voteringen och i en protokollsanteckning klargjorde jag varför. F.ö var det en nämnd som klargjorde en del bl.a Dina frågor ang strukturutredningen.

    Gilla

  2. Pål Magnussen
    20 februari, 2012 kl. 22:04

    Jag förstår att ni är upptagna med arenan och att anpassa verksamheten till de minskande kullarna men det vore ändå intressant att veta hur fiaskot i AD kommenterades av tjänstemännen som (om jag inte minns fel) var helt säkra på att vinna…

    Gilla

    • 20 februari, 2012 kl. 22:12

      Det glömde jag!
      Förvaltningschefen redogjorde kort för detta, efter fråga från V för övrigt. Han menade att AD fällde kommunen, därför att det inte gjorts några omplaceringsutredningar i varje enskilt fall. Förvaltningschefen menade också att kommun och fack varit överens, ”men sen hände en del”. Vad uppfattade jag inte eller också framgick det inte.
      Förvaltningschefen tycker i varje fall fortfarande att kommunen har gjort rätt. ”Men dumt att vi gjorde så.” …eftersom det belastar nämndens budget med 1,6 MKr…

      Gilla

  3. Roy Andersson
    20 februari, 2012 kl. 21:47

    Åh, jag glömde, bra jobbat! Men det är riktigt dåligt av Lena EW att inte svara och rakryggat stå för det hon ställt till med.

    Gilla

  4. Roy Andersson
    20 februari, 2012 kl. 21:43

    Avsikten med hela förslaget är att få ner lokalkostnaderna och få mer pengar till extra lärare. Därför är ekonomin helt avgörande. Uppåt 40 nya tjänster är 20 millioner. HUR!
    Svar behövs:
    1. Hur räknas överhyrorna fram? 2. Hur är beräkningen gjord, skall stängda skolor hyras ut och till vem eller säljas ut och till vem och till vilka priser enligt kalylen, som leder till 20 mille?
    3. Hur mycket ökar busskostnaderna? 4. Hur stort extra anslag behöver Samhällsbyggnadsnämnden för att ersätta de förlorade överhyrorna som inkomst? 4. Är det överhyror i gamla (nu hotade) skolor för att utjämna de nyares underhyror? 5. Om en nerlagd skola ersätts av en friskola hur ser den uträkningen ut? 6. Enligt kommunens tjänstemän skall satsningen längs Vänerkusten kosta ett antal millioner men fördubbla antalet året-runt-boende där. Hur många nya skattebetalare har BUN räknat med att man missar om Skerrud skola är nerlagd, hur mycket skatteintäkter missar kommunen? 7. Hur mycket kostar det olika delar av kommunen att ,genom nerläggning av skolor, skada friskvård och idrott?
    Många ser fram emot att få svaren.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.