Hem > BUN 2012, Medborgardialog, Skola > BUN 14 maj: Småskolorna ska vara kvar!

BUN 14 maj: Småskolorna ska vara kvar!

foxPolitisk taktik, rävspel, överbud… Det hände mycket i rum 225 när Barn- och Ungdomsnämnden hade sammanträde idag. Men först den glädjande nyheten:

Småskolorna ska vara kvar!

Samtliga oppositionspartier i nämnden kom tidigt överens – och lade fram ett gemensamt förslag:

Oppositionens förslag till ärende 5 strukturell översyn
Efter en lång strukturell översyn samt dialog med medborgarna har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet följande förslag till beslut.

Barn och Ungdomsnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige:

  • Att behålla de skolor vi idag har verksamhet i
  • Att optimera nyttjandet av kommunens lokaler, samt när det är möjligt att gå ur externa lokaler
  • Att skolsituationen utreds avseende en ev. utbyggnad eller ny skola i västra stadsdelen av Vänersborg

Vi ställer oss bakom förvaltningens bedömning att denna skolorganisation kräver ytterligare ekonomiska resurser.”

gladFörslaget antogs med röstsiffrorna 8-5. Det var bara mini-alliansens partier som röstade mot.

Det här är en unik händelse i Vänersborgs moderna politiska historia: Samtliga oppositionspartier enar sig kring ett gemensamt förslag! Till gagn för alla de medborgare som har lagt ner ett enormt arbete för att bevara småskolorna.

Oppositionen lade också ett tilläggsförslag angående Väne Ryr. Tyvärr ville inte socialdemokraterna medverka i detta förslag, men de sade inte heller nej. Förslaget från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet om Väne Ryr löd:

”Utreda möjligheterna att åter öppna Väne-Ryrs skola för verksamhet hösten 2012 med start av förskola och förskoleklass samt fritids 2012 och på sikt åk F-3 samt fritidsverksamhet även åk 4-6.”

Vid voteringen avstod följaktligen socialdemokraterna, vilket ledde till röstsiffrorna 5-5. I ett sådant läge avgör ordförandes röst. Det betydde att förslaget avslogs.

Sammanfattningsvis: Barn- och Ungdomsnämnden föreslår kommunfullmäktige att bevara alla skolor utom Väne Ryr och Sundals Ryr.

Jag ska återkomma till mini-alliansens förslag senare, men först en lite resumé om hur sammanträdet gick till.

Ärendet om skolorna startade kl 10.30. Ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) inledde ärendet med att säga:

”Jag vill helst ha ett enigt beslut.”

Kerstin Andersson (FP) höll med Eckerbom:

”Vi måste vara öppna för kompromisser. Annars blir det ingen ordning på någonting. Vi vill se era förslag. Kan vi enas vore det väldigt bra. Vi vill samma sak.”

Lite desperat kan man väl tycka. Kompromiss så här i sista stund… När mini-alliansen vet att oppositionen har bestämt sig… Dessutom hade mini-alliansens partier själva inte lagt något förslag. Det skulle ta ytterligare några timmar. De ville se oppositionens först… Av någon anledning.

Eckerbom kom snabbt in på pengar:pengar5

”Vi kan inte säga till kommunfullmäktige att ge mer pengar! Om alla husen ska vara kvar måste vi ha mer pengar. Vi kan inte begära mer pengar av kommunfullmäktige.”

Det tyckte jag att BUN kunde. Det gör alla andra nämnder. De begär det de anser sig behöva för verksamheten. Sedan är det fullmäktiges ansvar att prioritera. Så tycker mini-alliansen i BUN att man inte ska göra…

Annalena Levin (C) tyckte att mini-alliansens ledamöter satt på två stolar.

”Ni tänker med kommunfullmäktigehatten!”

Efter en ajournering (=mötet avbryts för att partierna ska kunna diskutera) så visade det sig att Eckerbom Wendel hade tillkallat kanslichef Katrin Siverby till sammanträdet. Kanslichefen skulle uttala sig om oppositionens förslag(!). Mycket märkligt agerade av nämndens ordförande. Visst kan nämndens ordförande ogilla oppositionens förslag, men att tillkalla en jurist…

Oppositionen stod fast vid sitt förslag.

Klockan 14.55 lämnande mini-alliansen sitt förslag! Notera alltså, först efter det att ärendet diskuterats i nästan 4,5 timmar (med avbrott för lunch) lämnar de styrande sitt förslag. Också en mycket märklig ordning. Men det var naturligtvis ett resultat av politisk taktik och rävspel. Och överbudspolitik…

Mini-alliansens förslag:

  • ”Barn- och ungdomsnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige att avveckla Sundals Ryrs skola och Väne Ryrs skola från och med höstterminen 2012.
  • Kommunfullmäktige föreslås utöka barn- och ungdomsnämndens ram med 35 mkr i enlighet med barn- och ungdomsförvaltningen utredning avseende Strukturell översyn, för att i övriga skolor bedriva utbildning med adekvat kvalité i enlighet med gällande lagar och avtal.
    Not: Skulle kommunfullmäktige inte besluta i enlighet med ovannämnda förslag, så föreslås kommunfullmäktige att i stället avveckla skolenheter i enlighet med tjänsteyttrande 120508 för att åstadkomma en budget i balans.
  • Kommunfullmäktige föreslås att avsätta ett investeringsutrymme om 12 Mkr år 2013, 30 Mkr år 2014, 60 Mkr år 2015, för att tillskapa elevplatser i området Öxnered- Blåsut-Katrinedal —Centrum, och tillskjuta barn- och ungdomsnämnden ramökning för att täcka kapitaltjänstkostnader för denna investering.”

Tidigare under mötet hade Eckerbom sagt, att nämnden inte kunde begära mer pengar av kommunfullmäktige. (Se ovan.) Men nu gällde helt plötsligt inte det. Istället klämmer mini-alliansen till med en summa på 35 miljoner kr. 35 miljoner kr! Då ska man komma ihåg att för en månad sedan beslutade mini-alliansen att yrka på en budget för BUN på minus 5 miljoner kr, jämfört med i år. Och helt plötsligt, klockan 14.55, så höftar man alltså till med 35 milj kr mer.gracchus

Wow!

Denna ”överbudspolitik” är som tagen från historien om bröderna Gracchus i det gamla Rom på 200t f.Kr.

kovandningBegär mini-alliansen att medborgarna ska tro på att denna ko-vändning är seriöst menad? Tror någon att mini-alliansen hade lagt detta förslag, om det inte hade funnits en enad opposition för att bevara småskolorna?

Det ska bli mycket intressant att se hur långt mini-alliansen driver detta ekonomiska krav. Lägger de ett förslag på denna summa i kommunfullmäktige, så lovar jag, och jag tror många vänsterpartister med mig, att rösta på förslaget. Vilket innebär att förslaget i så fall får majoritet i kommunfullmäktige! Det blir upp till bevis. Är det någon som tror att mini-alliansen tänker fullfölja sitt krav?

Den som lever får se, men jag anser (tills motsatsen bevisas) att detta är ett ”fult trick” för att försöka splittra oppositionen. Med syftet att kunna lägga ner skolor. Jag har under mina år som politiskt aktiv inte varit med om något liknande.

Mini-alliansens förslag är också unikt på det sätt att det innehåller en ”not”. Men det är väl själva vitsen med hela förslaget.

En ”not”? Vad betyder det? Betyder det att mini-alliansen ”vet” att det ekonomiska ”budet” på 35 milj kr är så högt, att de andra partierna inte kan acceptera detta? 35 miljoner kr betyder skattehöjning! Vilket en majoritet i fullmäktige är emot (i varje fall än så länge). (Men de har tydligen glömt att Vänsterpartiet är positivt till en skattehöjning, om pengarna går direkt till förskolan och skolan…)

Jag tror att mini-alliansens partier tänker sig, att eftersom en majoritet i fullmäktige är mot en skattehöjning, så ska ”noten” träda i kraft. Så att småskolorna kan läggas ner! Mini-alliansens förslag tycks enligt min mening vara ett sista desperat försök att få igenom sin vilja att lägga ner småskolorna. Att blanda bort korten. Ett taktiskt politisk rävspel – av en ganska dålig sort…

Det är svårt att se att mini-alliansen för en ärlig och seriöst menad politik.

notforbudSocialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet har däremot tagit sitt ansvar. Oppositionens förslag har ingen ”not”. Oppositionens förslag innebär att småskolorna ska vara kvar! Punkt!

Hur mycket pengar som ska tillföras BUN är oppositionen inte riktigt överens om, det är inget att sticka under stol med. Förvaltningens bedömning är dock att det krävs ytterligare 25-30 miljoner kr för att behålla nuvarande skolorganisation. Och den bedömningen ställde sig hela oppositionen bakom.

  1. Rune Lanestrand
    15 maj, 2012 kl. 08:10

    Ursäkta, det blev fel. Min förhoppning om Väne-Ryrs skola gäller förstås förslaget från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet.

    Gilla

  2. Rune Lanestrand
    15 maj, 2012 kl. 08:01

    Bra jobbat. Intressant att s nu vill slå vakt om de små skolorna. Hoppas att minialliansens förslag om Väne-Ryrs skola genomförs. Tänk att Lidell o Co har blivit sådana landsbygdsföraktare.

    Gilla

  3. 14 maj, 2012 kl. 21:36

    Förslaget med noten antogs väl inte?

    Gilla

    • 14 maj, 2012 kl. 21:52

      Uttryckte jag mig så dåligt? Förslaget med noten ingick i mini-alliansens förslag. Det röstades ner!

      Gilla

      • 14 maj, 2012 kl. 23:18

        Jag läste slarvigt… De måste jag nog erkänna. Kan förslaget som mini-alliansen la återuppstå i KF?

        Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.