Hem > Topp > Toppskandalen är inte över

Toppskandalen är inte över

topploggIntet ont anande sitter man framför TV:n och tittar på Västnytt – i ett försök att smälta den fantastiska semifinalsegern för småkronorna i junior-VM. Då får man beskedet att:

”Vänersborgs kommun åker på en ny smäll i Toppaffären. Kammarrätten låter inte kommunen göra avdrag för sina förluster vid försäljningen.”

Marorna från den förra mandatperioden lever kvar – den period i Vänersborgs politiskaghost historia, då Lars-Göran Ljunggren (S) styrde tillsammans med Bo Carlsson (C). Och med S Anders Larsson (S) i kulisserna. Dessa tre personer åsamkade kommunen ekonomiska skador för åtskilliga miljoner i åtskilliga år framöver. Vem minns inte t ex:

  • fördyringen av Arena Vänersborg – från 140 till över 300 milj kr genom hemliga beslut bakom skål och vägg
  • försäljningen av Solängen till Vänersborgsbostäder – som kostade kommunen 17 milj kr i uteblivna momspengar för att ett av kommunalråden inte skrev på ett papper i tid
  • konsultaffären – då en fd vd på Vargön Alloys och nära vän till näringslivschefen S Anders Larsson fick ett konsultuppdrag värt 300.000 kronor, utan upphandling och utan krav på någon typ av skriftlig avrapportering.

ToppOch så Topp…

För ni kommer väl ihåg Toppskandalen? När Vänersborgs kommun genom mörkande och olagliga affärer förlorade 9 miljoner av skattebetalarnas pengar till – ja, till vem?

Så här var det:

När Toppfrysfabriken i Brålanda skulle lägga ner för några år sedan köpte Vänersborgs kommuns fastighetsbolag fabriken. Det officiella motivet var att rädda jobb.

Kommunen köpte Toppfabriken inklusive inredning för 17 miljoner. I köpeavtalet fanns en option om förköpsrätt för det privata fastighetsbolaget Hammar Nordic Plugg inskriven. Den här optionen kände bara de närmast inblandade till, dvs de tre dåvarande kommunalråden Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C).

Ljunggren kommenterade i Västnytt:

”Jag kan inte säga att det hölls hemligt. För mig var det inte hemligt.”

Flera beslut som fattades i affären var helt enkelt inte lagliga. Det hemliga optionsavtalet med Hammar Nordic Plugg är ett exempel. Ett annat är att ingen värdering av Topps fastigheter gjordes. Inte heller kollade kommunen upp om det fanns några andra intressenter. Själva beslutsfattandet var inte heller lagligt. Kommunstyrelsens arbetsutskott (=KSAU), dvs Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C), som beredde ärendet, bestod av samma personer som ingick i styrelsen för kommunens fastighetsbolag! Sedan var samma personer dessutom med och beslutade i kommunstyrelsen! Ljunggren själv sa till Västnytt:

”Då är det väl ett jävsförhållande som inte borde ha förelegat.”

Men olagliga beslut, som fattas av kommunen, blir lagliga när tiden för överklagande går ut…

hammar2Hammar Nordic Plugg använde sig av optionen och köpte Topp av kommunen för 8 miljoner.

Skattebetalarna betalade alltså 9 milj kr till ett privat fastighetsbolag!

Som om detta inte var nog, så kommer säkert de flesta vänersborgare ihåg, att Hammar strax efteråt sålde samma fastighet (ja, Hammar styckade faktiskt först av ett område som han behöll) för 40 milj!!

De här 9 milj kr, som skattebetalarna – via ett aktieägartillskott till kommunens fastighetsbolag – alltså betalade till Hammar, ville kommunens fastighetsbolag göra avdrag för. Skatteverket sa nej. I dagens dom från Kammarrätten, så får Skatteverket rätt. Vänersborgs fastighetsbolag får inte göra något avdrag.

Västnytt skriver:

”Avtalet med Hammar Nordic Plug och aktieägartillskottet fanns inte med i fastighetsbolagets deklaration, vilket enligt kammarrätten ”inte är ursäktligt” och gör att det föreligger sådana oriktiga uppgifter som kan ligga till grund för skattetillägg.”

Kommunen ska enligt Västnytt betala:

”900.000 kr i skattetillägg”

Så nu lär det väl krävas ett nytt ägartillskott från skattebetalarna till kommunens fastighetsbolag…

eu_loggaDessutom anmäldes ju hela Toppaffären till EU-kommissionen, som konstaterade att det var olagligt av kommunen att överhuvudtaget köpa dyrt och sälja billigt till Hammar Nordic Plugg.

Hur länge ska marorna från Ljunggrens, Carlssons och Larssons tid jaga vänersborgarna?

Och vi vänersborgare vet ju egentligen inte ens hur allt det här kunde hända, papperen är ju fortfarande inte lagda på bordet – fortfarande är det hyssj-hyssj, sekretessbelagda dokument, mörkanden osv.

bucciVill du veta mer om spelet kring Topp-skandalen kan du läsa på James Buccis blogg. Bucci har ett alldeles färskt inlägg!

Till sist. Det finns en hel del filmer utlagda på YouTube om det här. De är sevärda..

Toppaffären

Konsultaffären

Sångerna om Arena Vänersborg

Kategorier:Topp
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.