Hem > Allmänt Vänersborg > Partiernas hemsidor 4: Stiltje

Partiernas hemsidor 4: Stiltje

segelPå tisdag kan vi säga:

”Nästa år är det val!”

Tiden går fort. Även om det i politikens Vänersborg inte verkar röra sig nämnvärt. Den enda rörelse, som den av Gunnar Lidell (M) ledda mini-alliansen, tycks kunna åstadkomma, det är att backa.

Det rör sig inte heller särskilt mycket på de olika partiernas hemsidor. Jag har roat mig lite med att titta på dem. Jag gör det ibland, något som vissa lokala tidningar också har börjat göra. Hemsidorna är viktiga. De är ett mått på partiernas vilja att föra ut sin politik till kommuninvånarna, att vilja göra vänersborgarna delaktiga och att informera om vad som händer. Det kan också vara ett sätt att inbjuda människor till att diskutera och komma med synpunkter.

Det verkar dock inte vara särskilt intressant för kommunens partier. Det är nog bara när det närmar sig val som det blir intressant. Men å andra sidan är det ju val snart…

hemikonerDet är inte helt lätt att hitta partiernas hemsidor. Det finns en sida med länkar på kommunens hemsida, men flera av länkarna fungerar inte. Klickar man t ex på länken till moderaterna så blir det fel.

Moderaterna har dock en lokal hemsida. Du hittar den här. Vad jag kan se har den uppdaterats med lokalt material fem gånger under 2012. Den senaste gången var emellertid så sent som i torsdags. Tore Wendel hade ett inlägg med boktips. Bland annat rekommenderades boken ”Till världskapitalismens försvar”.

Wendel skriver:

moderat”Till världskapitalismens försvar är en bok av Johan Norberg. I boken argumenterar Norberg för kapitalismens och globaliseringens positiva effekter, inte minst i fattiga länder.”

På en hemsida som ”FN:s livsmedelsprogram” har, slås det fast att det finns tillräckligt mycket mat för att hela världens befolkning skulle kunna leva ett friskt och produktivt liv, men:

”Få människor är medvetna om att det finns över en miljard människor som svälter i världen.”

Det kanske vore idé att tipsa FN om boken… Eller tvärtom, att tipsa moderaterna i Vänersborg om hur det faktiskt förhåller sig i världen…

Inte heller Folkpartiets hemsida kan hittas från länken på kommunens hemsida. (Borde inte någon påtala att länkarna på kommunens hemsida borde uppdateras?) Men Folkpartiet har en hemsida. Eller hade… Den uppdaterades strax efter valet och sedan har inget hänt. Precis som med politiken. Det går dock att läsa på hemsidan hur Folkpartiet ska ändra politiken i Vänersborg, nu när de har ”makten”:

”Vi krävde förändring – med vår valframgång kan vi genomföra den.
Inga beslut i slutna rum med tjänstetillsättningar och bolagsförsäljningar.
Vädra ut efter alla unkna ”affärer” – majoriteten S + C har kostat mycket för Vänersborg.
Skolans uppgift är undervisning med god pedagogisk kvalitet. Förskolan ska ha färre antal barn i grupperna.”

Kanske läge att ändra texten… Nu när vi har facit.

Det är inte bara moderaternas och Folkpartiets hemsidor där det råder stiltje. Det gäller nästan alla de andra partiernas också.

Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas hemsidor har inte ändrats på hela året och Centerpartiet verkar inte ens ha någon lokal hemsida längre. Det verkar inte Miljöpartiet ha heller. Det förvånar mig. Välfärdspartiets hemsida har också somnat in. Den uppdateras mycket sällan nu för tiden. Dock så önskar partiet en god jul – och slår fast att en av Välfärdspartiets hjärtefrågor är trygghet. Det känns bra…

sossarSocialdemokraternas hemsida har blivit lite mer ”levande” än tidigare. Det finns dock inte med så mycket lokalt material, mest typ mötesdatum och sådant. Men det finns faktiskt en del ”intressanta” politiska referat, typ efter fullmäktige. De kan man ha en del synpunkter på. Referaten präglas ofta av både okunnighet och ganska plumpa angrepp.knock

När det gäller Vänsterpartiets hemsida, citerar jag från Håkan Linds ”ledare” i Vänersborgaren den 23 maj i år:

”Vänsterpartiet: Vinner på Knock­out! Det går inte att ta miste på engage­manget.”

V_VbgDet finns också några politiker som bloggar. Flest vänsterpartister. De som bloggar regelbundet är Lutz Rininsland och Magnus Bäckström. Och så jag då… De som bloggar lite mer sällsynt är Marianne Ramm, James Bucci och Magnus Kesselmark.

I Miljöpartiet har Marika Isetorp en blogg och i Välfärdspartiet har Morgan Larsson en. Båda har varit tuffa i sina inlägg, samtidigt som inläggen har varit regelbundna. I höst har de dock, båda två, ”tappat tempo” och inläggen har blivit allt sällsyntare. Annalena Levin (C) hade också en blogg. Tyvärr har hon helt slutat att skriva. Levins senaste inlägg är från mars i år.

Moderaterna hade tänkt att ta upp ”kampen” på bloggsidan. De skapade ett nytt koncept. En gemensam bloggsida där 7 av kommunens ledande moderater skulle turas om att skriva. Projektet misslyckades i stort sett innan det hann börja. Det blev några enstaka inlägg av några enstaka personer. De flesta moderater orkade dock inte med ett enda.

Visste ni förresten att Gunnar Lidell har en egen hemsida? Hemsidan har inte uppdaterats sedan den 16 feb 2010. Men Lidell är i gott sällskap. På kommunalrådskollegan Johan Ekströms (FP) hemsida kan man fortfarande läsa att:

”Vänersborg behöver en helt ny politisk ledning.”

Det skrevs innan valet i september 2010. Men det är klart, budskapet står sig fortfarande.

.

PS. Har jag missat någon blogg eller hemsida, så skicka gärna ett mejl.

  1. Sivert
    29 december, 2012 kl. 19:38

    ”gillar”

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.