Hem > Skandal, Topp > Toppskandalen är inte över (2)

Toppskandalen är inte över (2)

topploggEfter torsdagens blogg fick jag en fråga på Facebook:

”Kommunen köpte en fastighet OCH inventarier, dvs lösöre. Därefter såldes fastigheten, men vart in i H tog lösöret vägen?????????”

James Bucci (V) hade, och har, en ganska bra koll på vad som hände kring Topp. I en blogg från 2010, så skriver Bucci (källa):

”Anders Hammars ifrågasättande av värdet på fastigheten när Vänersborgs kommuns Fastighets AB Vänersborg (FABV) betalade 17 Mkr till Chips AB är mycket märkligt då det ingick maskiner till ett värde av 11 Mkr. Colliers International gjorde sin värdering för Chips AB när Chips ville sälja och konstaterade ett värde på 27 Mkr. Topp i Brålanda AB har i sin årsredovisning för 2008 värderat mark och byggnader till 30 Mkr och maskiner till 11 Mkr i inköp och som de har sedan värderat upp med ytterligare 7 Mkr. Topp i Brålanda redovisar i samma årsredovisning en ställd säkerhet i form av fastighetsinteckningar i storleken 86,725 Mkr. Det är klart att om 8 Mkr är ett rimligt värde på affären så blir det ett stort antal frågetecken kring alla andra värderingar.”

verktygVart tog då lösöret vägen? Det lär vi aldrig få veta. Tror jag. Det kanske en seriös utredare skulle kunna få reda på, men då krävs det att folk som var inblandade, politiker, affärsmän och kanske också jordbrukare, berättar. Men är det något som kännetecknar Vänersborgs kommun så är det väl, som jag skrev sist, allt hyssj-hyssj, sekretessbelagda dokument, mörkanden osv.

Vi lär antagligen aldrig få reda på var lösöret tog vägen. Vi kan dock vara säkra på att det har kommit till användning… Tror jag.

TTELA hade förresten en kort artikel igår om Kammarrättens dom. I papperstidningen uttalar sig Marie Dahlin (S). Hon säger:

”Men jag tycker fortfarande vi tog rätt beslut, eftersom arbetstillfällen blev kvar på Topp.”

Det är ganska anmärkningsvärt tycker jag. Skandalerna kring Topp och Arena Vänersborg var nog de bidragande orsakerna till det katastrofala valresultatet för socialdemokraterna. Jag trodde i min enfald att valresultatet skulle leda till en omvärdering och en självkritik. I stället försvarar Dahlin socialdemokraternas handlande.

domDet är också ganska anmärkningsvärt tycker jag när jag läser Kammarrättens dom. Kammarrätten skriver:

”Annat framgår inte än att det varit fråga om en avsiktlig försäljning till underpris. Storleken av underprissättningen får anses motsvara aktieägartillskottet på 9.000.000 kr från Vänersborgs kommun.”

Notera ”avsiktlig försäljning till underpris”.

Kammarrätten skriver också:

”Det föreligger därför sådan oriktig uppgift som utgör grund för påförande av skattetillägg.”

Notera ”oriktig uppgift”.

Kammarrätten fortsätter:

”Enligt kammarrättens uppfattning är det därför inte ursäktligt att bolaget inte omnämnt optionsavtalet och aktieägartillskottet i deklarationen.”

Notera ”inte ursäktligt”.

Vad jag förstår så är detta ganska tuffa ord från en svensk domstol. Det är svårt att se att kommunen tog ”rätt beslut”…

I mars 2012 behandlade kommunfullmäktige två motioner (från Vänsterpartiet respektive moderaterna) om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar och reglementen (i moderaternas motion stod det “orsakat Vänersborgs kommun skada”) i projekt Arena Vänersborg. Socialdemokraterna och Centerpartiet yrkade då avslag.

arenan_medley2Det verkar inte som om vänersborgarna någonsin kommer att få reda på vad som verkligen hände kring Arena Vänersborg och Topp. I varje fall inte om socialdemokraterna, och Centerpartiet, får bestämma.

Eller, för den delen, mini-alliansen med moderaterna i spetsen…

Kategorier:Skandal, Topp
  1. per-arne johansson
    6 januari, 2013 kl. 14:53

    problemet är kommuner gör företags affärer pga känslor , det är inte ett god ide inom affärs världen . kommuner skall inte äga något som inte direkt behövs för kommuns drift o skötsel

    Gilla

  2. Roy Andersson
    5 januari, 2013 kl. 21:25

    Det är viktigt att notera att det nya bolaget och de nya ägare som nu kämpar på och skapar verksamhet och jobb inte har med de gamla turerna att göra.

    Gilla

  3. Roy Andersson
    5 januari, 2013 kl. 20:50

    När någon köpt en fastighet och inget mer så kommer tillträdesdagen. Om det då finns kvar lösöre som säljaren inte tagit bort så tillfaller detta köparen utan att säljaren kan kräva ersättning för det. Då kan man ju fundera på om det i det här fallet var en ”glömska” eller om säljaren VALT att inte skriva nåt i full vetskap om att inventarierna skulle tillfalla köparen. Och då kan man ju fundera över om en del tycker att själva fastighetsaffären var ett otillbörligt gynnande av en skild näringsidkare så vad skulle dessa kritiker tycka om att det verkliga gynnandet var 10 millioner större genom att inventarierna avsiktligt och utan dokument lämnades kvar på tillträdesdagen? Och vad sysslar dom, som har betalt för att vara revisorer med i stället för att göra revision? Att ingen av dom under alla år saknat inventarier för 10 mille hedrar dom inte som yrkesfolk.
    Men när fastigheten skulle säljas vidare så kom det en plötslig värdehöjning upp tillöver 40 mille. Då var även inventarierna med. Men förklaringen kom aldrig.

    Gilla

  4. 5 januari, 2013 kl. 11:52

    Jag håller med Morgan. Det är en skandal!

    Gilla

  5. 5 januari, 2013 kl. 10:56

    Har noga läst Stefans inlägg och håller med i ALLT. Allt detta är inget annat än en gigantisk skandal. Att sedan Dahlin, som idag är ledare för Socialdemokraterna i Vänersborg, försvarar detta är mycket märkligt. Det är på grund av denna typ av politiker som Välfärdspartiet framhåller ärlighet och öppenhet inom politiken. Vid nästa val måste medborgarna välja bort S, C, M, Fp och Kd som förstör vår kommun.
    Vi måste få bort mygel, mörkanden och lögner.

    Morgan Larsson
    Välfärdspartiet

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.